İran, İngiliz Vatandaşı İranlıları Kaçırmayı ve Öldürmeyi Denedi İddiası

TAKİP ET

MI5'in Genel Müdürü McCallum, İngiltere'nin karşı karşıya olduğu tehditlerle ilgili yıllık değerlendirme konuşmasında, faşist molla rejimi ile yönetilen İran'a ilişkin uyarılarda bulundu.

Faşist molla rejimi ile yönetilen İran’da başörtürüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini'nin ölümü üzerine protesto gösterileri başladı.

McCallum, gösteriler nedeniyle faşist molla rejiminin “eleştirenleri susturmak için şiddete başvurmaya” başladığını belirtti. 

Faşist molla rejiminin İranlı İngiliz vatandaşlarını veya İngiltere'de ikamet eden kişileri kaçırmak ve hatta öldürmek için en az 10 kez teşebbüste bulunduğunu açıklayan McCallum şu ifadeleri kullandı: 

“İran, saldırgan istihbarat servisleri aracılığıyla doğrudan İngiltere’ye tehdit oluşturuyor. En keskin haliyle bu, rejim düşmanı olarak algılanan İngiliz veya İngiltere merkezli kişileri kaçırma ve hatta öldürme hırslarını içeriyor. Yalnızca ocak ayından bu yana bu türden en az 10 potansiyel tehdit gördük.”

Faşist molla rejimi ile yönetilen İran’daki protestolara değinen McCallum, “Bu, büyük bir değişime işaret edebilir, ancak gidişat belirsiz.” değerlendirmesinde bulundu.

iran ingiliz vatandaşları mahsa amini ingiltere