İran, Irak Üzerinden Suriye'ye Uzanan Demiryolu ile Tartus'a Ulaşmayı Planlıyor

TAKİP ET

İran, Irak üzerinden Suriye'ye uzanan 33 kilometrelik bir demiryolu hattı ile Tartus'a ulaşmayı hedefliyor.

İran, Çin ile imzalanan mutabakat muhtırasının maddeleri arasında yer alan Irak üzerinden Suriye'ye bağlanmak için geliştirilen demiryolu projesini uygulama aşamasına getirdi. 

Suriye üzerinden Akdeniz’e açılmayı ve Tartus'a ulaşmayı planlayan İran, Halep ve Lazkiye’yi birbirine bağlayan M4 ve M5 karayolunu da içine alan otoban ağı için çalışmalarına hız verdi. İran, ABD’nin bölgedeki varlığı ve faaliyet alanının dışında güvenli bir güzergâh belirlerken, rota Kirmanşah eyaletindeki Kasr-ı Şirin bölgesinden Irak’a ulaşıyor. Güzergâh buradan Bağdat’ın kuzeydoğusunda Kifri ve Tuz Hurmatu sınırını izleyerek Suriye’deki Deyrizor’a ulaşıyor ve yaklaşık 450 kilometre sürüyor.

Ruslar Bu Durumdan 'Rahatsız'

Rus Svabudnay Prasa gazetesi, İran'ın Akdeniz kıyılarında kendi deniz üssünü kurma niyetiyle Suriye limanlarına yöneldiğini ve İran'ın, Lazkiye limanını ekim ayı başından itibaren kendi amaçları için kiraladığını yazdı. Gazete, İran’ın Akdeniz’de bir çıkış noktası hayalini gerçekleştirebilmek için Suriye’nin Lazkiye limanında deniz üssü kurma çalışmalarının Rusları rahatsız ettiğini dile getirdi.

 

 

 

 

 

iran ırak suriye tartus liman demiryolu karayolu rusya