İran Merkez Bankası'nın Eski Başkanı Hakkında İddianame: On Milyarlarca Dolarlık Rezervi Kötü Yönetmiş

TAKİP ET

Tahran Savcılığı, İran Merkez Bankası'nın eski başkanı Valiollah Seif hakkında en az 30 milyar dolar ve 60 ton altın rezervini kötü yönettiği gerekçesiyle iddianame hazırladı.

İranlı savcılar, ülkenin Merkez Bankası'nın eski başkanı hakkında, on milyarlarca dolar ve tonlarca altın rezervlerini kötü yönettiğine ilişkin bir iddianame hazırladılar. 

Devletin yarı resmî haber ajansı Tasnim'in yazığına göre Tahran Savcısı Ali Alqasi-Mehr, 2013'ten 2018'e dek Merkez Bankası'nın başkanlığını yürüten Valiollah Seif'i, 30 milyar dolardan fazla döviz ve 60 tonluk altın rezervini israf etmekle suçladı. 

2018'in ortalarında Banka'daki yağmaları ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra başlayan ve hâlâ devam eden Seif'in davası, şimdi malî suçlarla ilgilenen mahkemede görülecek. Seif, "yönetmelikleri tekraren ihlal etmek" ve "görev ihmâli" suçlamalarıyla yargılanacak.

Tahran Savcısı Alqasi-Mehr, Tasnim'e verdiği demeçte "Tahran Mahkemesinde takip ettiğimiz ve ekonomik mahkemeye gönderdiğimiz önemli durumlardan biri, döviz müdahaleleri ile ilgili" diyor.

Seif, eski Amerikan Başkanı Donald Trump'ın, 2015'te İran ile yapılan nükleer anlaşmadan 2018'de ABD'yi tek taraflı olarak çıkarmasının ardından İran'a yönelik sert ekonomik yaptırımları da yeniden devreye almasından aylar sonra azledilmişti. 

İran'ın ulusal para birimi Rial, yeniden devreye giren yaptırımlar neticesinde zaten keskin bir şekilde değer kaybetmişti. Bunun üzerine finansal sistemden izole olan İran ekonomisi, Seif'in uyguladığı politikalar neticesinde kötü yönetilmeye devam etmişti.

Yurt dışına çıkma yasağı olan Seif, yolsuzluktan yargılanmasına rağmen Merkez Bankası'ndaki görevinden ayrılışını müteakiben İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin bankacılıktan sorumlu baş danışmanı olarak atandı. Ancak özellikle iddianamenin ardından hâlâ aynı salahiyetlerle hizmet edip etmediği bilinmiyor.

Öte yandan Seif'in Merkez Bankası Başkanlığı dönemindeki yardımcılarından birçoğu da tutuklandı. Bunların arasında İran Dışişleri Bakanlığında görevli Abbas Irakçi'nin yeğeni Ahmed Irakçi de yer alıyor.

İran İran Merkez Bankası Merkez Bankası eski başkanı Valiollah Seif Tahran Savcılığı Donald Trump ABD başkanı iran'a yaptırımlar Rial nükleer anlaşma devalüasyon değer düşürümü