İran Rejiminin 'Protesto' Oyunu: Protestoculara Soyunarak Destek Verenlerin Görüntülerini Kışkırtma Amaçlı Yayımlıyorlar

TAKİP ET

Normalde en küçük bir çıplaklığa dahi tahammül edemeyip sansür mekanizmasını tam kapasitede çalıştıran İran'ın faşist molla rejimi, protestolara destek için soyunan oyuncuların görüntülerini televizyonlarda canlı yayımlatarak uzun süredir dini bir anayasayla yönetilen halkta algı yaratarak karşı propaganda yapıyor, protestocuları kötü göstermeye çalışıyor.

İran, dini temelli anayasası ve dayatmacı yönetim şekliyle Orta Doğu'nun en baskıcı ülkelerinden biri.

Başörtüsü zorunluluğuna uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini adlı genç kızın gözaltında şüpheli şekilde hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde protestolar patlak verdi.

Yalnızca kadının giyimini değil, insan hayatının hemen her alanını hedef alan dini temelli dayatmalarda bulunan molla rejimi, protestolara destek için soyunan kadınların görüntülerini, halkı protestoculara karşı kışkırtmak için kullanıyor. 

Rejim Bu Görüntüleri Halkı Kışkırtmak İçin Kullanıyor

Protestoların başlangıcında, Mahsa Amini'nin öldürülmesi nedeniyle rejimin en şahin destekçileri dahi sessizliğe bürünmüştü. Fakat soyunarak rejimi protesto eden aktivistlerin görüntüleri, sansür mekanizmasının çok güçlü olduğu, tüm yayınların hükümet kontrolünde olduğu ve çıplaklığın hiçbir şekilde hoşgörülmediği rejim medyası tarafından kullanılmaya başlanınca işler değişti.

Amsterdam'da düzenlenen protesto gösterisinde yarı çıplak şekilde sahneye çıkan Niloufer Fuladi'nin görüntüleri, İran'da düzenlenen rejim karşıtı protestolarda kaydedilmiş gibi yayımlandı.

Rejim Medyasının Yayınları

Normalde bu gibi çıplaklık içeren görüntüleri hiçbir şekilde hoşgörmeyen rejim medyası Fuladi'nin görüntülerini yayımlamaya başladı.

Rejim, bu şekilde uzun süredir dini temelli bir anayasayla yönetilen halkı protestoculara karşı kışkırtmaya çalışıyor.

Elnaaz Norouzi de Soyundu

Son olarak ise Elnaaz Norouzi adlı ünlü, protestoculara destek için soyunduğu bir görüntüyü yayımladı.

Fakat İranlı protestocular bu isimlere rejim tarafından kullanıldıklarını, bu gibi eylemler yüzünden protestolara desteğin azaldığını belirterek sitem eden paylaşımlarda bulunuyor. 

iran rejiminin protesto oyunu protestoculara soyunarak destek verenlerin görüntülerini kışkırtma amaçlı yayımlıyorlar niloufer fuladi Elnaaz Norouzi