İran, Rusya ve Çin Arasında Afganistan Görüşmesi

TAKİP ET

İran'ın faşist molla rejiminin Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Çin ve Rusya diktatörleri ile Afganistan meselesini görüştü.

İran Cumhurbaşkanlığı'nın resmi sitesinden Reisi ve Çin diktatörü Xi Jinping arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada Reisi'nin Xi'ye, İran'ın Çin'le Afganistan üzerine her türlü iş birliğine hazır olduğu aktarıldı.

Reisi'nin Xi'ye "Yabancıların ayrılması ve bu ülkedeki geçmiş deneyimler, Afganistan'da güvenliğin ve kalkınmanın sağlanması için tüm Afganlar'ın destek ve katılımına duyulan ihtiyacı her zamankinden daha çok öne çıkardı" dediği aktarılan açıklamada, molla rejiminin liderinin Rus diktatörü Putin'le yaptığı görüşmede Afganistan'da istikrarın en kısa sürede sağlanması gerektiğini söylediği bildirildi.

İran Cumhurbaşkanı'nın Putin'e "Afganistan'daki tüm aktif gruplar, ülkede bir an önce istikrar sağlanması, Amerika'nın çekilmesinin Afganistan'da kalıcı barış ve istikrarın inşa edilmesi için bir dönüm noktası haline getirilmesi için birlikte çalışmalı" dediği aktarılan resmi açıklamada Reisi'nin İran ve Rusya arasındaki ittifakı övdüğü belirtildi.

Rusya ve Çin'in Taliban Sevgisi

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da Taliban'ın açıklamalarını olumlu bulduklarını söyleyerek "Kabil'in sokaklarında olumlu süreçlerin yaşandığını görüyoruz. Burada durum yeterince sakin. Taliban, etkili şekilde düzeni sağlıyor" demiş, bu açıklamayı takiben Rusya Kabil Büyükelçisi Zhirnov Taliban'a yönelik övgü dolu açıklamalarda bulunmuş ve Uygur Türklerini "radikal İslamcılıkla mücadele" kisvesi altında soykırıma tabi tutan Çin Komünist Partisi, kökten dinci ve radikal İslamcı terör örgütü Taliban'ın kuracağı hükümeti tanıyan ilk ülke olacağını bildirmişti.

İran Rusya ve Çin Arasında Afganistan Görüşmesi