İran, Şangay İşbirliği Örgütü'ne Üye Oldu

TAKİP ET

Faşist molla rejimi, ŞİÖ'nün yeni üyesi oldu.

Şangay İşbirliği Örgütü'nün Devlet Başkanları Konseyi zirvesinde yapılan ortak açıklamada, faşist molla rejimi ile yönetilen İran'ın örgüte resmi olarak üye olduğu duyuruldu.

Açıklamada "Üye devletler, İran'ın ŞİÖ'ye tam üye devlet olarak kabul edilmesinin tarihi önemini vurguladılar" ifadelerine yer verildi.

Hindistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi bugün video konferans yoluyla gerçekleştirildi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin başkanlığında düzenlenen zirveye, Kırgızistan Cuhmurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, soykırımcı ÇKP diktatörü Şi Cinping, eli kanlı Rus diktatörü Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı. Faşist molla rejiminin elebaşı İbrahim Reisi, Belarus'un kukla diktatörü Aleksandr Lukaşenko, Moğolistan Cumhurbaşkanı Uhnaagiyn Hürelsüh toplantıda gözlemci statüsünde yer aldı. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ise zirveye örgüte başkanlık eden Hindistan’ın onur konuğu olarak katıldı.

"İran Örgütümüze Tam Üye Olarak Katılıyor"

Eli kanlı Rus diktatörü Putin, üye ülkelerle ilişkileri daha da güçlendireceklerini belirterek, “Bu bağlar giderek daha güçlü ve çok boyutlu hale geliyor. Geçen yıl Rusya’nın ŞİÖ ülkeleriyle ticaret hacmi yüzde 37 artarak 263 milyar Dolar rekor seviyeye ulaştı” dedi.

Afganistan’daki durumun ŞİÖ’nün ilgi odağında olduğunu söyleyen Putin, terörle, aşırılık ve dini radikalizm, uyuşturucu kaçakçılığı, suç oluşumlarıyla mücadelenin örgütün önceliklerinden olmaya devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı. İran’ın 2 yıldan kısa bir sürede örgüte tam üyelik sürecine ilişkin tüm prosedürleri tamamladığına işaret eden Putin, “İran artık örgütümüze tam üye olarak katılıyor. Rusya, Belarus’un ŞİÖ’ye katılım sürecini bir an önce tamamlamasını destekliyor” diye konuştu.

Reisi'den İlk Mesaj

Faşist molla rejiminin elebaşı İbrahim Reisi’nin video konferans yoluyla katıldığı zirvede ŞİÖ’nün 9’uncu üyesi olarak İran’ın kabul edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Reisi, İran’ın üyeliği ile ŞİÖ’de sürdürülebilir kalkınma ve gelişimin hızlanacağını söyledi.

Reisi, “Komşuluk ve bölgesel yakınlaşma dış politikamızın temel ilkesidir ve bu ilkeyi bölgesel istikrar ve barış için gerekli görüyoruz. Biz uzun yıllar bölgede istikrarı korumak ve küresel hegemonyaya karşı bölgeyi muhafaza etmek için önemli mücadeleler verdik. Şimdi bu tecrübeyi ŞİÖ üyesi ülkeler ile de paylaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

iran şangay işbirliği örgütü şangay ibrahim reisi putin