İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine 592 Adaydan Yalnızca 7'si Katılabilecek

TAKİP ET

İran'da 18 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine katılmak isteyen 592 adaydan yalnızca 7'sinin dosyası onaylandı.

İran'da 18 Haziran tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların büyük bir çoğunluğuna izin verilmedi. 592 kişinin aday olduğu seçimler için yalnızca 7 kişiye onay verildi. 

Mahmut Ahmedinejad, Ali Laricani, İshak Cihangiri ve Mesut Pezeşkiyan gibi politikacılara izin verilmemesi seçim öncesi huzursuzluk yarattı.  

İzin alabilen kişileri duyuran İran resmi ajansı IRNA, Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi'nin  "Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmak isteyenlerden yalnızca 7 aday Konsey tarafından onaylandı" sözlerine yer verdiği haberde izin alan kişilerin isimlerini açıkladı. Buna göre seçimler için dosyası kabul edilen adaylar; İslami Şura Meclisi Milletvekili Alirıza Zakani, Düzenin Yararını Teşhis Konseyi üyesi Said Celili, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri Muhsin Rızayi, Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Spor Kurumu eski Başkanı Muhsin Mehralizade, Merkez Bankası Başkanı Abdünnasir Himmeti ve İslami Şura Meclisi Başkan Yardımcısı Emirhüseyin Kadızade Haşimi oldu.

7 Adaydan 5’i Radikal Muhafazakâr Görüşlü

Adayların rejime bağlılığını, siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını incelediğini belirten Konseyin belirlediği 7 adaydan 5’i radikal muhafazakâr görüşlü. 

Onaylanan isimleri İçişleri Bakanlığına ilettiğini aktaran Kedhodayi, adayların Bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanacağını söyleyerek isimleri vermek istemedi ancak yarı resmi Fars Haber Ajansı isimleri açıkladı. 

Muhafazakar kimlikleriyle bilinen 5 adayın yanı sıra reformist kimliğiyle tanınan isimlerden eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mehralizade ve Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti'nin adaylık izni alması tartışmalara sebep oldu. 

Daha önce 40 dosyanın eksiksiz teslim edildiğini ve bu dosyaların gerekli şartları taşıdığını duyuran Konsey'in yalnızca 7 ismi onaylamasının yanında, başvuru yapan 40 kadını da reddetmesi dikkat çekti.

 

 

iran 18 haziran cumhurbaşkanlığı seçimleri 7 aday izin onay 592 40 dosya reddedildi muhafazakar rejimist