İran'da Petrol İşçileri Greve Gitti: Rejim Çaresiz

TAKİP ET

İran'ın Buşehr eyaletinin Aseluye kentindeki petrol tesisinde çalışan işçilerin başlattığı grevi Tahran, İsfahan, Huzistan, Hürmüzgan, Batı Azerbaycan, İlam ve Kirman eyaletlerinde faaliyet yürüten 60'ı aşkın şirkette çalışan işçilerin katılımıyla büyümesi üzerine rejim geri adım attı.

Sözleşmeli petrol işçilerinin başlattığı grevde işçiler, taşeron işçiliğe son verilmesi, insani çalışma ve yaşam şartları, sosyal güvence, ücretlerin zamanında ödenmesi ve en az 12 milyon tümen (500 dolara yakın) ücret gibi talepler öne sürüyor.

Birçok eyaletten destek verilmesiyle günler içerisinde büyüyen grev karşısında rejim geri adım attı. Rejimin grev karşısında endişeye kapılması üzerine meclisteki Enerji Komisyonu acil olarak toplandı.

Komisyon toplantısı sonrasında devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Sürdürdüğümüz çalışmaların, petrol sektörü çalışanlarının temmuz maaşlarında yansımasını görmeleri için elimizden geleni yapacağız" diyen İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, sözleşmeli işçiler için bir vaatte bulunmazken resmi olarak kayıtlı petrol işçilerinin isteklerinin yerine getirilmesi için bütçede değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.

Zengene'nin açıklamalarının grevciler üzerinde etkili olup olmayacağı tartışmalı. Zira ülkede 2018 rakamlarına göre 6 bin 249 petrol işçisinin 4 bin 197'si taşeron firmalar için sözleşmeli işçi olarak çalışıyor.

İran'da Petrol İşçileri Greve Gitti Rejim Çaresiz