İran'ın Çin'e Yaptığı Gizli Petrol İhracatı Rekor Seviyeye Geldi

TAKİP ET

İran'ın Çin'e dolaylı yollardan yaptığı petrol ihracatının rekor seviyelere yükseldiği ortaya çıktı.

ABD'de Biden yönetiminin İran ile yeniden masaya oturacağı söylentileri artarken İran'ın petrol ihracatında rekor artış yaşandı.

Reuters'ın aktardığına göre, İran'ın Çin'e ham petrol ihracatının son aylarda rekor seviyelere yükseldiği belirtildi. İran'a yönelik yaptırımlar nedeniyle petrol ihracatı büyük oranda dolaylı ve gayriresmi yollardan yapıldı.

Reuters ayrıca, Biden yönetiminin Tahran'a dönük yaptırımları yumuşatacağı beklentisiyle Hindistan'ın da İran petrolünü yeniden ithal etmek üzere görüşmelere başladığını aktardı. İran'ın ulusal petrol şirketi, Biden'ın Başkanlık koltuğunu devralması sonrasında Asya ülkeleriyle irtibata geçerek olası bir satış durumunda petrol talep miktarları üzerine görüştü.

Hindistan'dan iletişime geçtikleri bir yetkilinin sözlerini aktaran Reuters, dünyanın üçüncü büyük petrol ithalatçısı konumunda olan Hindistan'ın, İran'ın 3-4 ay içinde petrol piyasasına dönüşünü beklediğini ifade etti.

İran'ın, Asya'daki diğer alıcılarla da temasa geçtiği öğrenildi. 

Çin'den Gizli Yollarla Rekor Alım

Refinitiv Oil Research verileri, Çin'in son 14 ayda günde ortalama 306 bin varil petrol aldığını, bu sayının da 17,8 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu. Şubatta ise bu rakam 3,2 milyon tonun üzerine çıktı. 14 aydaki alımların yüzde 75'i dolaylı ve gayriresmi yollarla gerçekleştirildi. 

İddiaya göre, Çin'e dolaylı ve gayriresmi petrol ihracatı genellikle Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya üzerinden yapıldı. 

Refinitiv ham petrol akışı analisti Emma Li, yaptığı açıklamada İran petrolünü taşıyan tankerlerin tespit edilmemek için yükleme sırasında sinyallerini kapattıklarını ancak daha sonra Umman, BAE ve Irak’taki limanların yakınındaki uydular aracılığıyla izlenebilir hale geldiklerini, bazı tankerlerin Çin'e gitmeden önce yüklerini Singapur veya Malezya yakınlarına geldiklerinde diğer gemilere transfer ettiklerini iddia etti.

Çin'in ise ödemeleri dolar yerine Çin yuanı veya euro cinsinden yaptığı bildirildi.

 

 

 

 

 

çin iran petrol gizli yollar gayriresmi abd yaptırımlar biden yönetim tahran alım satım ithalat ihracat asya pazar yollar gemiler tankerler