İran'ın Faşist Molla Rejimi Güney Azerbaycan'ın Hayat Kaynağı Urmu Gölü'nü Maksatlı Olarak Kurutuyor

TAKİP ET

İran'ın faşist molla rejimi, Güney Azerbaycan'ın hayat kaynağı statüsündeki Urmu Gölü'nü maksatlı politikalarla kurutuyor.

Güney Azerbaycan'da bulunan Urmu Gölü, Doğu Anadolu'da bulunan Van Gölü'nden yalnızca 150 kilometre uzaklıkta aynı iklim, yağış ve kuraklık koşullarında olmasına rağmen yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Peki Van Gölü'nün kuruması gibi bir tehlike bulunmamasına rağmen Urmu Gölü niçin kuruma, tamamen yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı?

Güney Azerbaycan Türkü gazeteci Mesut Haray'ın haberine göre İran'ın faşist Fars rejimi bölgede mukim olan Güney Azerbaycan Türklerini ana yurtlarından uzaklaştırmak için Urmu Gölü'nü kuruma tehlikesi ile karşı karşıya bırakan projeler hayata geçirdi.

Gölü besleyen çay ve nehirlerin üzerine kurulan toplamda 74 baraj ile birlikte Urmu Gölü kurutulmaya başlandı. İran Cumhurbaşkanları Urmu Gölü'nü kurtaracaklarını iddia etmişse de molla rejimi bu konuda hiçbir politika geliştirmediği gibi Göl'ün kurumasına neden olan projeleri sürdürdü.

Urmu Gölü'nün kuruması halinde 15 milyona yakın Güney Azerbaycan Türkünün ana yurtlarından göçmek zorunda kalacağı öngörülüyor.

Güney Azerbaycan Türkleri Urmu Gölü'nün Kurutulmasını Protesto Etmişti

İzmir'de yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri Alsancak'ta toplanarak Urmu Gölü'nün kurutulmasına karşı protesto gösterisi düzenlemişti.

İran'ın Faşist Molla Rejimi Güney Azerbaycan'ın Hayat Kaynağı Urmu Gölü'nü Maksatlı Olarak Kurutuyor