İran'ın Moskova Büyükelçisi: Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru Etkinleştirilmeli

TAKİP ET

İran'ın Moskova Büyükelçisi Kazım Celali, Süveyş Kanalı'na alternatif olarak 'Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nun etkinleştirilmesi için çağrı yaptı.

İran’ın Moskova Büyükelçisi Kazım Celali sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Süveyş Kanalı’na alternatif olarak ‘Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru’nun etkinleştirilmesi çağrısı yaptı.

Celali, söz konusu açıklamasında, “Son günlerde Ever Given isimli dev konteyner gemisinin karaya oturması sonucu Süveyş Kanalı’ndaki deniz trafiğinin durması ve küresel ekonomide yaşanan kayıplar ışığında, Süveyş Kanalı koridoruna alternatif olarak altyapının tamamlanmasını hızlandırmak ve Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru’nu etkinleştirmek her zamankinden daha önemli” şeklinde konuştu.

Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nun, Hint Okyanusu ve Körfez’i Hazar Denizi’ne bağlayarak İran’dan geçip, ardından St.Petersburg’a gidilecek şekilde yapılması planlanıyor.

Celali, Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru’nun süreyi 20 gün, maliyeti de yüzde 30 oranında indirmek suretiyle Süveyş Kanalı’na alternatif olarak daha iyi bir seçenek olduğunu öne sürdü. Celali, öte yandan, “Son olay Süveyş Kanalı’ndan daha az tehlikeli bir alternatif arama gerekliliğinin bir göstergesi” iddiasını da dile getirdi.

kuzey güney ulaştırma koridoru iran rusya hindistan moskova büyükelçi iran büyükleçisi açıklama paylaşım etkinleştirilmeli aktif edilmeli dedi süveyş kanalı