İranlı Diplomat Türkiye ve Azerbaycan'ı Hedef Aldı: Türklerin Fıtratı Bozuktur, Kanatsız Kedi Gibiler, Bunlar Namerttir

TAKİP ET

İran'ın eski Afganistan ve İtalya büyükelçisi Abolfezl Zohrevand, Azerbaycan ve Türkiye'yi hedef aldı.

İran’ın eski Afganistan ve İtalya büyükelçisi Ebulfazl Zohrevend, verdiği bir röportajda Azerbaycan ve Türkiye'yi hedef aldı.

Türklere fıtratı bozuk diyen Zohrevend, Türkleri "kanatsız kedi"ye benzetti.

Zohrevend'in konuşmasını Ankara Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Öğretim Görevlisi Dr. M. Rıza Heyet gündeme getirdi. 

 
Zohrevend, "Aşağı Karabağ Türklere aittir. Fakat bu Türklerin fıtratı bozuktur. Kanatsız kedi gibiler, kanatları olsa kuşlara yem bırakmazlar. Bunlar Şiiliğe bağlı değiller." ifadelerini kullandı. 

Karabağ'ın Türkler tarafından azad edilmesine pek üzülen İranlı diplomat, "Denklem farklı bir şekilde tanımlanabilirdi. Şöyle ki topraklar Türklere geri verilebilir, fakat egemenliği Karabağ veya Erivan’da kalabilirdi. Ne yazık ki hakimiyet Erivan ve Karabağ’dan Bakü’ye geçti. Bu da bizim zararımıza oldu." dedi.

İran ve Ermenistan arasındaki bağlantının kesilmemesini isteyen Zohrevend, "(Türkler) Zengezor’u da almak istiyorlar. Bizim Ermenistan’la olan birkaç kilometrelik sınırımızı da kesmek istiyorlar. Bu konuda Aga (Hamneyi) gerekli uyarıyı yaptı. Fakat Türkler bu meseleleri umursamazlar. Düşündüğümüzden daha namertler." ifadeleriyle Türklere hakaret etti.

Zohrevend şu ifadeleri kullandı:

Kasım Süleymani’nin Erdoğan’ı koruma konusunda yaptığı yardımda İran kilit rol oynadı. Karşılığında ise Suriye’de en kötü davranış sergiledi. Türkiye siyasi yapısından dolayı bu gibi nifaklardan çekinmiyor. Kötü bir canavardır. Biz hiçbir zaman Türkiye ile stratejik müttefikliği, hatta stratejik ortaklığı düşünemeyiz. En iyi durumda stratejik rakibiz.

Nahcivan ve Karabağ meselesi bizim aleyhimize sonuçlandı.

CIA ve ABD şu anda Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine çalışıyorlar. Güney Kafkasya’da Rusya ile İran sınırını yok etmek, kapatmak istiyorlar. Bu durum bizim nefesimizi keser.

Güney Kafkasya bizim uygarlık alanımızdır. Kuzey ve Güney Osetya halkı İran kökenlidir.


"Uzun Vadede Türklerle Sorun Yaşayacağız"


Azerbaycan korkunç bir fenomen ve bizim için potansiyel bir tehdittir.

Nahcivan tamamen İran’a ilhak edilmeli. Nahcivan bizim Aşil topuğumuzdur. Türkiye ve Azerbaycan arasında doğrudan bir yol, hatta yeraltı tünel çekilse bile biz sorun yaşarız Çünkü İran’ın Türkiye’ye karşı kullanabileceği tek unsur transit yoldur.  Türkler gerçekten de yolları kapatırlar. Şu anda bile Türkiye-İran sınırına duvar örüyorlar.

Biz uzun vadede de Türklerle sorun yaşayacağız. İşte bu potansiyel tehdit nedeniyle İran’ın Rusya’yla ilişkisine daha çok özen gösterilmeli. Bizim Rusya ile stratejik ortaklığımız var ve stratejik ittifakımız olmalı.

Kuzey-güney hattı dünyanın transit dengelerini değiştirebilir. 160 kilometrelik Reşt-Astara yolu neden hala çekilmedi? Halkımız aç kalsa bile bu yol çekilmeli -Birçok nedenden dolayı Ermenistan bizim için Azerbaycan’dan daha önceliklidir. Azerbaycan NATO’nun yerleşebileceği ve İran’ı bölebileceği bir noktadır.

Karabağ çok önemli bir meseleydi. Ermenistan Başbakanı yetkisiz bir elemandır. Çok kötü oynadı. Başkalarına çalışıyor -Ermeniler İran’ın müttefikidir. Tarih boyunca hep böyle olmuş.


"Azerbaycan Yeniden İran'a İlhak Edilmeli"


Azerbaycan diye bir yer yoktur. Bunlar (Azerbaycanlılar) gerçekten İranlı Azerilerdir. Aksi takdirde bu bölgeyi terk etmeleri gerekir.

Azerbaycan yeniden İran’a ilhak edilmeli. İlhak edilmediği sürece bir kanser hücresi gibi İran’ın başına bela olacaktır.

Azeriler İranlılar. Ama kendilerine kimlik çıkarıyorlar. Güya Orta Asya Türklerindenmişler. Namertler uydurma tarih yazıyorlar. Buna izin vermemeliyiz -Ne yazık ki bazıları (İran yetkilileri) kandırıldı ve olmaması gereken oldu.

azerbaycan iran türkiye karabağ ebulfazl zohrevend