Irkçı Alman Partisi Afişlerinde Atatürk'ü Kullandı

TAKİP ET

Aşırı sağcı Alman partisi AfD, Atatürk'ün fotoğrafının kullanıldığı bir afiş yayımladı.

Almanya’da 26 Eylül'de yapılacak genel seçimler için aşırı sağcı AfD'den aday olan Marcel Goldhammer, “Atatürk de AfD'ye oy verirdi” yazılı bir seçim afişi hazırlattı. “AfD'deki Yahudiler” isimli örgütün yönetiminde yer alan Goldhammer için hazırlanan afişte Atatürk'e yer verilmesi tepki çekti. 

Eski bir CDU'lu olan Goldhammer ile Atatürk'ün benzerliğinin ima edildiği afiş sebebiyle çok sayıda Alman, Atatürk'e hakaret etti. Afişe tepki gösteren Türkler, Almanya'da yaşayan bazı Türklerin afişe destek vermesini de eleştirerek, “Atatürk Türk milliyetçisiydi ve vatanına aşık biriydi ama kesinlikle ırkçı değildi”, “AfD’nin tümü rahmetli Atatürk’ün tırnağının altındaki kir olamaz”, “Mustafa Kemal Atatürk hiçbir zaman ırkçı değildi” şeklinde yorumlar yaptı.

Almanlara Düşünceleri Soruldu

Kendisini Atatürk'e benzeterek haddini aşan Goldhammer'ın afişi Almanlara da soruldu. Afişi paylaşan partili Ronald Glaeser, Almanlara, “Bu afiş için ne diyorsunuz? Batı yanlısı ve modern Araplar ile Türkler bizim için seçmen olabilir mi?'' şeklinde bir soru yöneltti.

Bu soruya bazı Almanlar, “İyi çalışıp vergisini ödeyen Türkler de, şu anki Alman iltica politikasına kızgın. Bence yaklaşım çok iyi” derken, bazıları da, “Atatürk olsa, SPD'yi seçerdi. Çünkü o ve kurduğu parti CHP, sosyal demokrattır” şeklinde cevap verdi.

alman ırkçı parti AfD atatürk afiş Marcel Goldhammer