İş Dünyasındaki Yeni Trend: 'Sessiz Terk'

TAKİP ET

Pandeminin başından bu yana yaptıkları fazla mesailer dolayısıyla ne takdir ne de maddi bir karşılık alabilen genç çalışanlar arasında yeni bir trend ortaya çıktı: "Sessiz terk."

T24'ün BBC'den aktardığı Perisha Kudhail imzalı haberlere göre pandeminin başlangıcından bu yana iş dünyasında yeni bir trend ortaya çıktı: "Sessiz terk."

İlk bakışta istifayı çağrıştırsa da bu kavramın işten ayrılmayla ilgisi yok. Sessiz terk (quiet quitting), çalışanın sadece işin gerektirdiği görevlerini yapması ve daha fazlası için kılını bile kıpırdatmaması anlamına geliyor. Çalışan işine gidip geliyor, görevlerini yerine getiriyor fakat iş tanımının dışına asla çıkmıyor. Üzerine fazladan bir iş almayan çalışan mesai saatleri dışında e-postasına gelen mesajlara bile bakmıyor.

"Maaş Kadar" Çalışıyorlar

Salgının başlamasının ardından bozulan mesai saatleri nedeniyle fazla mesai yapmak zorunda kalan çok sayıda genç çalışan, çalışmaları nedeniyle takdir edilmemeleri ve maddi bir karşılık elde edememelerinden bıktıkları için buna yöneldi. Fazla çalışmanın getirdiği tükenme sendromuna karşı çıkan çalışanlar, "maaşı kadar" çalışıyor.

Georgia Gadsby March


"Aşağılandığımı Hissetmeye Başladım"

ABD'li bir sosyal medya kullanıcısının yayımladığı bir viral videonun ardından ortaya atılan "quiet quitting" kavramına ilişkin konuşan 24 yaşındaki Georgia Gadsby March, işinde hiçbir maddi karşılık almaksızın fazla mesai yapmak zorunda kaldı.  Bir süre sonra yönetici kademesine getirilen March, artık haftada 60 saat çalışmaya başladı ve müdürüyle görüştü. Kendisine verilen zam sözünün tutulmadığını belirten March "Aşağılandığımı hissetmeye başladım. Salgın sırasında çalışırken işten ayrılmaktansa işi sessizce terk etmenin daha güvenli olduğunu düşündüm. Belirsiz bir dönemdi" dedi.

"Bu Vasat Biri Olmakla Yetinmekten Öte Bir Şey Değil"

İşi dışında kalan tüm talepleri geri çevirmeye başlayan ve tembel olduğu yönünde eleştiriler almaya başlayan March, bunların hiçbirisini dikkate almadı. Sonunda işinden de ayrıldı.

March gibi tecrübeler edinen pek çok çalışan bulunuyor. Fakat herkes "sessiz terk" kavramını mantıklı bulmuyor. Bir sosyal medya viraliyle hareket edilirse başarılı bir kariyer elde edilemeyeceğini düşünen iş dünyası uzmanı Pattie Ehsaei, "Sessiz terk iş yerinde sizden beklenenin asgarisini yapmak ve vasat biri olmakla yetinmekten öte bir şey değil. Zamlar ve kariyerde yükselme imkânları, sadece ilerlemek için çaba sarf edenlere tanınacaktır. İşin asgarisini yapmak bu kapıları açmaz" diye konuştu.

yerlerindeki iş yeri yeni trend sessiz terk quiet quitting iş dünyası pandemi Georgia Gadsby March Pattie Ehsaei