İşgal 7 Yıl Önce Bugün Rus Diktatörün Kanlı İmzasıyla Resmiyete Dökülmüştü

TAKİP ET

TamgaTürk olarak işgali ve işgalcileri lanetliyor, işgale karşı direnen Kırım Tatar Türklüğünün mücadelesini selamlarken bu yolda şehit olan soydaşlarımızı da rahmet ve minnetle yad ediyoruz.

Ukrayna Cumhuriyeti'ne bağl Kırım yarımadası, 7 yıl önce antidemokratik Putin Rejimi'ne bağlı güçler tarafından işgal edildi.

Yarımadadaki askeri müdahalenin kendi eliyle gerçekleştiğini bir süre boyunca reddeden Rusya, uluslararası hukuku çiğneyen bu çağ dışı adımına kılıf uydurmak için Kırım'da 16 Mart tarihinde bir referandum gerçekleştirdi. Tıpkı Rusya'da ve Rusya'nın işgali altındaki diğer topraklarda olduğu gibi bu sözde referandumda da demokratik ilkelere hiçbir şekilde riayet edilmedi.

İnsani görevini yerine getirerek sözde referandumu boykot eden Kırım Tatarlarına Ukrain ve Rus nüfustan da büyük destek geldi. Buna karşın işgalciler ve işbirlikçiler, sözde referanduma katılımı yarımada genelinde yüzde 80'in üstünde olarak kayıtlara geçirdi. Neredeyse hiçbir katılımın sağlanmadığı Kırım Tatar mahallelerinde yüzde 70'in üzerinde oy kullanıldığı şeklinde gerçek dışı iddialarla meşruiyet peşinde koşan Rusya'nın bu çabasını dünya ülkeleri yıllardır tanımıyor.

Sözde referandum, Kırım Tatar Türklüğünün milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu tarafından ise gülünç olarak nitelendirmişti.

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün güvence altına alındığı Budapeşto Memorandumu'nu hiçe saydığı hukuksuz adımı, 18 Mart günü Diktatör Vladimir Putin vesilesiyle tamamlanmış oldu. BMGK'nın sözde referandumun yasal olmadığını belirten kararına rağmen Putin, bu sözde oylamadan yola çıkarak 18 Mart günü Kremlin'de Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını ve yeni bir federal bölge oluşturulmasını öngören antlaşmayı imzaladı.

Bu antlaşmanın ardından 3 Mart tarihinde kaçırılan ve uzun süre sonra cansız bedenine ulaşılan Rus işgalinin ilk şehidi Reşat Ametov gibi birçok isim şehit edildi veya kaçırılıp işkenceye maruz bırakıldı.

TamgaTürk olarak işgali ve işgalcileri lanetliyor, işgale karşı direnen Kırım Tatar Türklüğünün mücadelesini selamlarken bu yolda şehit olan soydaşlarımızı da rahmet ve minnetle yad ediyoruz.

Kırım Kırım Tatar qırımtatar kırım'ın işgali ukrayna rusya yarımada sözde referandum sözde ilhak yasadışı ilhak