İşgal Altındaki Kırım'da Bir Okul Müdürü, Anma Etkinliğinde Kırım Tatarca Konuşma Yapılmasını Yasakladı

TAKİP ET

Rus işgali altındaki Kırım'da sürgünün 77. yıl dönümü dolayısıyla bir okulda yapılan etkinlikte, Kırım Tatarca konuşma yapılması yasaklandı.

Rusya'nın işgali altında olan Kırım'ın Akmescit bölgesi Kurçı köyünde, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgününün 77. yıl dönümü dolayısıyla bir okulda düzenlenen etkinlikte Kırım Tatarca konuşma yapılması ve şiir okunması okul müdürü tarafından engellendi.

Etkinliğin başlamasından yaklaşık 5 dakika önce okul müdürü Natalya Legkostupova, Kırım Tatarca selamlama sözlerini ve Kırım Tatarca şiirin etkinlikten çıkarılmasını talep etti. Okulun Kırım Tatar dili öğretmeni Elvina Bayramova tarafından Rusça hazırlanan senaryoda, yalnızca "Selam Aleyküm saygıdeğer öğretmenler ve öğrenciler" ve "Dikkat! Kırım Tatar milli marşı çalıyor" sözlerine Kırım Tatar dilinde yer verilmişti.

Fakat bu iki cümleye dahi tahammül edemeyen okul müdürü, bu sözlerin ve Kırım Tatarca şiirin senaryodan çıkarttı. Kırım Tatar dilinin Rus işgali altındaki Kırım’da resmi dil olduğunun hatırlatılmasına rağmen müdür Legkostupova, “Olsun, ben Kırım Tatarca bilmiyorum! Silmezseniz milli marş okunurken ayağa kalkmam” şeklinde sınırları aşan bir karşılık verdi.

Okul Müdürü Şikayet Edildi Ama Sadece Kınama Verildi

Yaşanan olaydan sonra Kırım Tatar öğrencilerin velileri, işgalcilerin sözde Eğitim Bakanlığına açık mektup yazarak Natalya Legkostupova’nın Kırım Tatarlarına karşı ayrımcılık yaptığını, vatandaşların özgür irade, ifade özgürlüğü ve hatıra hakkını ihlal ettiğini dile getirdi.

Fakat, işgalci yetkililer, okul müdürüne sadece kınama verildiğini bildirdi.

kırım kırım tatarca okul müdürü akmescit işgal altındaki işgal izin vermedi engelledi yasakladı 18 mayıs 1944 sürgün anma etkinliği okul kırım tatarca konuşma şiir rusça