İşgal Altındaki Kırım'ın Zindanlarında da İnsan Hakları İhlalleri Devam Ediyor

TAKİP ET

İşgalci Rusya, Hizbuttahrir gibi uydurma dosyalarla tutuklayıp hapsettiği Kırım Tatar siyasi tutsakları, insan haklarına aykırı şartlara mahkum ederek yıldırmaya çalışıyor.

2014 yılından bu yana Rusya'nın geçici işgalinin sürdüğü Kırım'da uluslararası hukuk hiçe sayılarak Kırım dışında gerçekleştirilen sözde yargılamalar neticesinde mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsakların mahkumiyeti sürüyor. İşgalci güçler, bu kapsamda insan hakları ihlallerine imza atmaya zindanlarda yarattığı şartlar üzerinden de devam ediyor.

Kırım'da yürütülen sözde Hizbuttahrir operasyonları kapsamında tutuklanıp ağır hapis cezalarına mahkum edilen Kırım Tatar Türklerinin esir tutulduğu hapishanelerin çok nemli, sıcaklık bir odaya kapasitenin çok üstünde mahkumun sokulmasıyla yükseliyor, bu nedenle yatak sayısı doğal olarak yetersiz kaldığından mahkumlar sırayla uyuyabiliyor.

Kırım Birliği'nin aktardığı bilgilere göre bahsi geçen şartlara mahkum edilen Kırım Tatar siyasi tutsaklardan Vadim Bektemirov, ciddi diş sağlığı problemleri yaşıyor ve ağır bel ağrısı şikayetleri bulunuyor. Ancak Rusya'nın işgale karşı direnişi ortadan kaldırmak adına yürüttüğü Kırım'ı Kırım Tatarsızlaştırma politikası kapsamında ev baskınlarına, işkencelere, suikastlara kurban giden Türkler gibi hapishanedeki tutsak Türkler de hiçbir temel insan hakkından yararlanamıyor.

Kırım Kırım Tatar Kırım Tatar Türkü işgal hapishane uluslararası hukuk insan hakları ihlalleri rusya işgalci rusya vadim bektemirov