İşgalci Çin, ABD'nin Çekileceği Afganistan'a Girmeye Hazırlanıyor

TAKİP ET

ABD'nin 11 Eylül'e dek askerlerini çekeceği Afganistan'ın geleceğine Çin Halk Cumhuriyeti tehdidinin gölgesi düşüyor. İşgalcilerin Afganistan'a sözde 'barış gücü' konuşlandırabileceği ihtimali şimdiden tartışılmaya başlandı.

Doğu Türkistan'da işgalci durumunda bulunan Çin Halk Cumhuriyeti, şimdi de gözünü Afganistan'a dikti. ABD'nin çekilmeye hazırlandığı ülkede işgal altındaki Doğu Türkistan'daki Çin varlığını tehdit edecek bir durumun ortaya çıkması halinde "Kızıl Ordu"nun Afganistan'a girebileceği öngörülüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, kısa süre önce 11 Eylül'e kadar Afganistan'da kalan bütün askerlerini, yani 2 bin 500 askerini ülkeden çekeceğini açıklamıştı. ABD'nin bölgeden çekilmesi üzerine oluşabilecek istikrarsızlık öngörüsü, Afganistan'da radikal İslamcı terörün de tırmanması beklentisini yaratıyor. Bölge uzmanları, işgalci Çin'in bu durumu Doğu Türkistan'da yürüttüğü sözde terörle mücadeleyi tehlikeye sokacak olmasını gerekçe göstererek Afganistan'a asker gönderebileceğinin altını çiziyor.

Şangay Sosyal Bilimler Akademisi'nde Uluslararası İlişkiler Uzmanı olan Sun Qi, "Güvenlik durumu önemli bir tehdit oluşturuyorsa Çin, Çin halkının ve oradaki şirketlerin güvenliğini ve çıkarlarını sağlamak için Birleşmiş Milletler hükümleri uyarınca bölgeye insani yardımın yanı sıra barış gücü askerleri gönderebilir" tespitinde bulundu.

Hatırlanacağı üzere 2018 yılında Çin tarafından Afganistan'ın bir dağ tugayı El Kaide ile mücadele amacıyla eğitilmişti.

sun qi şangay sosyal bilimler akademisi el kaide afganistan radikal islam terörle mücadele kızıl ordu çin halk cumhuriyeti bölge uzmanları 11 eylül doğu türkistan