İşgalci Güçler Kırım Tatarlarına Bildiri Dağıtarak Gözdağı Vermeye Çalıştı

TAKİP ET

Kırım'da gölgesinden korkar hale gelen işgalci Rusya, işgalin 7. yıldönümü yaklaşırken Kırım Tatarlarının olası bir eyleminden çekinerek yarımadadaki Kırım Tatar aktivistlere, avukatlara ve gazetecilere içeriğinde çeşitli tehditler barındıran bir bildiri dağıttı.

2014 yılından bu yana işgal altında bulunan Kırım'da Putin Rejimi, gölgesiyle kavga etmeye devam ediyor. İşgale karşı direnişini Ukrayna yasalarının ve uluslararası hukukun çizdiği sınırlar dahilinde sürdüren yarımadanın tek ve gerçek sahibi olan Kırım Tatarlarını çeşitli insan hakları ihlallerine imza atarak bastırmaya çalışan ve Kırım'ı Kırım Tatarsızlaştırmaya çalışan işgalci Rusya, yeni bir sınavın eşiğinde.

17 Şubat'ta FSB'nin Kırım Tatarlarının evlerine gerçekleştirdiği baskınlar ve masum Kırım Tatarlarına karşı uygulanan toplu tutuklama uygulamalarıyla gözlerin çevrildiği bölgede işgalciler, için korku dağları sardı. Hem Şehit Milli Lider Numan Çelebi Cihan'ın vefatının hem de 7 yıl önce gerçekleşen işgalin yıldönümünün yaklaşmasıyla Kremlin, Kırım Tatarlarının meydanlara dökülmesi ihtimalinin yarattığı endişe ve korkuyla yüzleşti.

Olası protestoların önünü alabilmek adına çalışmalarına erkenden başlayan işgalcilerin sözde polisleri Kırım Tatar aktivist, avukat ve basın mensuplarına bir bildiri dağıttı.

Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, 18 Şubat'ta işgalcilerin sözde savcılığı tarafından Avukat Emine Avamileva’ya söz konusu bildirinin verildiğini sosyal medya hesabından yaptığı "İşgalci Rusya’nın illegal savcılığından Avukat Emine Avamileva’ya verilen 3 sayfa tehdit mektubu; Toplantılar, Mitingler, Gösteriler, Hareketler, Faaliyetler yapma, -yani evden çıkma, ağzını açma, içeri attığımız Kırım Tatarlarını savunma! Kısaca Kırım Tatarı olma" şeklindeki paylaşımla duyurmuştu.

Gazeteci Gulsum Khalilova ise bu bildirinin sözde polis güçleri tarafından birçok Kırım Tatarına ulaştırıldığını "Kırım'da rus polisler 'izinsiz eylemlere katılmamaları' için avukatlara, Kırım Tatar aktivistlerine, gazetecilere ve insan hakları savunucularına bildiri dağıtıyor... Rusya Kırım işgalinin 7.yılı dolayısıyla olası olayların önüne geçmek istiyor" ifadeleriyle duyurdu.

kırım bildiri işgalin 7. yıldönümü kırım tatar zafer karatay gulsum khalilova tehdit mektubu emine avamileva numan çelebi cihan ktmm