İşgalci İran, Türk Dünyasının İncisi Urmu Gölü'nü Kuruttu

TAKİP ET

Tuz taşınımı Türkiye'yi de etkileyecek.

İran'ın işgalci faşist molla yönetimi dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olan ve Türk dünyasının incilerinden birisi sayılan Urmu Gölü'nü kuruttu.

İşgal altındaki Güney Azerbaycan'ın en önemli su kaynaklarından birisi olan Urmu Gölü, faşist molla rejiminin 2008 yılında gölü ikiye bölen ve Urmiye-Tebriz şehirlerini birbirine bağlayan 15 kilometrelik bir yol inşa etmesiyle kurumaya başladı. Bu yol, akıntıyı engelleyerek su seviyesini düşürdü.

Türk Dünyasının İncisi Urmu Gölü Tamamen Kurumak Üzere

İran Rejiminin Kuruttuğu Urmu Gölü Uzaydan Böyle Görüntülendi

Tarım ve ziraatte kullanılması için, göle akan suların önüne barajlar inşa edildi. Gölü doğal olarak doldurması gereken akarsular, içme suyu elde etmek için kullanılır oldu. Faşist molla rejimi tarafından bilinçli şekilde tercih edilen yanlış tarım politikaları da gölün kurumasında önemli bir rol oynadı. Göl çevresindeki tarım alanlarında aşırı sulama ve tuzlu su kullanımı, gölün tuzluluk seviyesini artırdı ve ekosistemi bozdu. Tarımsal faaliyetlerin dengesiz yönetimi, gölün kurumasına doğrudan etki etti.

Endüstriyel atıklar DA göle dökülerek Urmu Gölü'ndeki su kalitesinin büyük oranda düşmesine neden oldu. Sanayi tesisleri ve yerleşim alanlarından göle dökülen zehirli atıklar gölün suyunu kirletti.

Sonuç olarak, Urmu Gölü'nün kuruması, başta faşist molla rejiminin yanlış politikaları ve insan faaliyetleri olmak üzere beşeri etkenlerden kaynaklanıyor. Bu durum, bölgenin ekosistemi, tarımsal faaliyetler ve yerel ekonomi üzerinde ciddi sonuçlara yol açıyor. Urmu Gölü'nün korunması ve canlandırılması için acil önlemler alınması, sadece bölge için değil aynı zamanda dünya için önemli bir çevresel görev olarak karşımızda duruyor.

DHA'ya konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "O gölün ortadan kalkması, o bölgedeki o tuzların bir çöl haline dönüşmesi ve bu çöl haline dönüşen tuz birikintilerinin yüzlerce, hatta binlerce kilometre öteye rüzgarla taşınmasına neden olacak. O rüzgarla taşınan bütün alanlarımız doğal olarak o tuzdan etkilenecek" diyerek gölün kuruması nedeniyle yaşanacak tuz taşınımına dikkat çekti.

Öte yandan İran'ı yöneten faşist mollalar, Urmu Gölü'nün kurumasına karşı önlem alınmasını isteyen birçok Güney Azerbaycan Türkü'nü de tutukladı. 

İran'ın Faşist Molla Rejimi, Urmu Gölü'nün Kurumasına İtiraz Eden Güney Azerbaycanlıları Gözaltına Aldı

Urmu'nun Kurutulmasını Protesto Eden Güney Azerbaycanlı Kadın Yazar Gözaltına Alındı

Urmu Gölü'nün Kurutulmasını Protesto Eden 19 Yaşındaki Güney Azerbaycanlı Genç Tutuklandı

urmu gölü Urmu urmu urmiye urmiye gölü