İşgalci Lavrov Kırgızistan'ın Kırgızca Bilmeyi Zorunlu Tutmasından Rahatsız Oldu

TAKİP ET

Lavrov Rus çarlığı rüyaları görmeye devam ediyor.

Kırgızistan'da geçen aylarda kabul edilen yasa yürürlüğe girdi. Kanun ile eğitim, kültür, sağlık, bilim ve medya olmak üzere tüm alanlarda Kırgızca’nın kullanılması zorunlu olacak.

Yeni Anayasaya uygun olarak hazırlanan Dil Kanunu'na göre, eğitim, kültür, sağlık, bilim ve medya olmak üzere tüm alanlarda Kırgızca’nın kullanılması zorunlu olacak. Artık kamu kurumları ve yerel idareler, resmi yazışmalarını sadece Kırgızca yapacak.

Kanuna göre, kararname gibi resmi düzenlemelerin tamamı ilk önce Kırgızca hazırlanacak, daha sonra resmi dil olan Rusça'ya çevrilecek. Halka hizmet sunan kamu kuruluşlarının yanı sıra noter, baro gibi kurumların çalışanları da Kırgızca bilecek, yazışmalar Kırgızca yapılacak, uluslararası anlaşmalar dahil her türlü hukuki doküman Kırgızca hazırlanacak. Hem kamusal, hem de özel kurum ve kuruluşların adları, firma isimleri sadece Kırgızca olacak, ihtiyaç olması halinde Rusça'ya çevrilecek. Radyo ve televizyon yayıncılığında da içeriğin en az yüzde 60’ı Kırgızca olacak.

Diğer yandan yeni Dil Kanunu’da Rusça’nın ülkede resmi dil statüsüne sahip olduğu ve , ülkedeki diğer diller gibi kanunlarda belirtildiği şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.

Ancak işgalci Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırgızistan'ın aldığı bu karardan rahatsız oldu. 

"Birkaç ay önce Kırgızistan'da böyle bir kanunun kabul edileceğini duyduk. Bu fikir ilk ortaya çıktığında Kırgız dostlarımızı bunun tam anlamıyla demokratik olmadığı konusunda uyardık." diyen Lavrov, "Yani bütün memurların Kırgızca bilmesini ve Kırgızca çalışmasını zorunlu kılmaktan bahsediyorum." şeklinde konuştu.

Lavrov şunları söyledi: 

"Devlet sağlık kurumları çalışanları, öğretmenler ve de doktorlar da memur kategorisine dahil edildi. Çalışmaya devam edeceğiz. Birkaç kez uyardık ama başka bir çizgi galip geldi. Kırgızistan Anayasasında Rus dili ulusal iletişim dili olmaya devam etse de birşeyler yapmaya çalışacağız, devam edeceğiz. Bunun için, bizim uyarılarımızı dikkate almadıkları için biz de başka çareler aramaya mecburuz"

lavrov sergey lavrov kırgızistan kırgızca Rusça kırgızca zorunlu