İşgalci Ruslar Alıkoyduğu Kırım Türklerine İşkenceyi Sürdürüyor: 'Bugün Bir Nariman Tutuldu Ama Bilmiyorlar ki Türk Dünyasında Binlerce Nariman Var!'

TAKİP ET

İşgalci Rus güçleri esir aldıkları Kırım Türklerine günlerdir işkence yapıyor.

Kırım'da 3 ve 4 Eylül tarihlerinde Rus işgal güçleri Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal ve Eldar Odamanov, Aziz Ahtemov, Asan Ahtemov ve Şevket Useinov gibi arkadaşlarını esir almıştı.

Alıkoymalara tepki gösteren Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, "Kaynaklarım alıkonulanlara karşı işkence uygulandığını bildiriyor. Alıkonulan Kırım Tatarlarına yasa dışı soruşturma yöntemleri, psikolojik ve fiziksel baskı uygulanıyor. Bunu 23 Ağustos’ta düzenlenen Kırım Platformu Açılış Zirvesine katılmanın intikamı olarak görüyoruz" demişti.

FSB Tarafından İşkence İle Alınan İtiraf Videosu

FSB'nin Kırımlı soydaşlarımıza yönelik işkence yaptığı belirten Kırım Türkü gazeteci Gulsum Khalilova, "Geçen günlerde Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov'un suçlamaları kabul ettiklerine dair video yayımlandı. FSB'nin videosunda ağızlarından çıkan kelimelerin onlara ait olmadığı ve hazırlanmış bir metin okudukları net olarak görülüyordu. Bugün yayınıma Ahtemov kardeşlerin avukatı bağlandı. Hastanede Aziz Ahtemov ile görüşebilmiş, Asan Ahtemov'la görüşmesine izin vermemişler" diye konuştu.

"Avukat Azamatov'un edindiği bilgilere göre FSB Asan Ahtemov'a işkence yaptıktan sonra onu açık bir alana götürerek kuyu kazmışlar ve öldüreceklerini, onu orada kimsenin bulamayacağını söylemişler" diyen Khalilova, "Ayrıca 'kaçıyordu bundan dolayı öldürdük' diyeceklerini söyleyerek tehdit etmişler. Bunlara dayanamayan Asan, suçlamaları kabul edeceğini söylemesine rağmen FSB elektrikle işkence bile yapmış. Böylece Asan suçlamaları kabul ederek akrabalarının seçtiği avukatı reddettiğine dair belge imzalamak mecburiyetinde kaldı" ifadelerini kullandı.

FSB'nin İşlediği İnsanlık Suçları Bir Zamanlar Türk Dünyasının İlim Adamlarına ve Siyasetçilerine Yapılanların Aynısı

"Nariman Celal'e gelecek olursak, geçen elimize hapishaneden kendisinin yazdığı mektup geçti. Nariman'a karşı çok büyük psikolojik baskı yapılıyor. FSB'nın bodrum katında çok uzun bir süre başında çuvalla tutuldu. Onu da suçlamaları kabul etmeye zorluyorlar" diyen Khalilova "FSB'nin işlediği insanlık suçları bir zamanlar Türk dünyasının ilim adamlarına ve siyasetçilerine yaptıklarının aynısı. Başka Türkiye olmak üzere birçok devletler Nariman Celal ve arkadaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bu destek çok önemli ama yeterli değil. Rusya Kırım Türklerinin sesini bastırmak ve tüm halkı sindirmeyi amaçlıyor. Ama bilmiyor ki bugün bir Nariman tutuldu ama Türk dünyasında binlerce Narimanlarımız var. Yine bu yapılanlar karşısında tek gücümüz bir olup sesimizi duyurmaktır" şeklinde konuştu.

İşgalci Ruslar Alıkoyduğu Kırım Türklerine İşkenceyi Sürdürüyor Bugün Bir Nariman Tutuldu Ama Bilmiyorlar ki Türk Dünyasında Binlerce Nariman Var