İşgalci Rusya Başkurt Aktivisti 9 Yıl Hapis Cezasına Çarptırdı

TAKİP ET

İnsan hakları ihlallerine meşruiyet yaratmak amacıyla faaliyet gösteren Rusya'nın Başkurdistan'daki sözde mahkemesi aktivist Airat Dilmukhametov'a aşırılıkçılık suçlamasıyla 9 yıl hapis cezası verdi.

Rusların 'Federasyon' çatısı altında işgal altında tutmaya devam ettiği topraklardaki Türklere karşı asimilasyon çabaları ve insan hakları ihlallerine her geçen gün yeni bir örnek ekleniyor.

Son olarak Başkurdistan'da özerk yapıların güçlendirilmesi ve 'ana dilde eğitim hakkının güvencesi' gibi halklara etnik haklarının verilmesi yönünde taleplerini dile getiren Başkurt aktivist Airat Dilmukhametov, Mart 2019'da tutuklanmıştı. Görülen davada Dilmukhametov'a sözde mahkeme tarafından aşırılıkçık suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.

Samara'daki mahkeme bu kararının yanı sıra Dilmukhametov'a bir başka davadan da trajikomik bir şekilde üç yıl boyunca web sitesi yönetme yasağı getirdi.

Başkurt aktivist, 2018 yılında söz konusu talepleri dile getiren bir video yayımlaması ile Rusların radarına girmişti.

RFE/RL'deki habere göre aşırılıkçı olarak yaftalanan aktivist, bu görüşlerini video yayımlayarak yaydığı ve terörü desteklediği yönünde de suçlamalara maruz kaldı. Bu suçlamaların kaynağı olarak Dilmukhametov'un bazı Başkurt aktivistlerin tutukluluk kararlarına itiraz etmesi, bazı köylerin sakinleriyle irtibat kurması gibi gülünç gerekçeler gösteriliyor.

Dilmukhametov'un avukatı Aleksei Zakharov, RFE / RL'ye müvekkili aleyhindeki davanın Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından uydurulduğunu söyledi.

Başkurt aktivistin annesi Agilyash Dilmukhametova da "Yıllardır demokrasi, özgürlük ve anavatanının mutluluğu için savaşan bir insan nasıl suçlanabilir" sözleriyle oğlunun masum olduğunu dile getirdi.

Airat Dilmukhametov başkurt aktivist başkurdistan rusya federasyonu ana dilde eğitim hakkı vladimir putin aşırılıkçılık radikal islam çeçenya terör bağlantısı sözde mahkemeler