İşgalci Rusya, Çek Cumhuriyeti ve ABD'yi Resmen 'Düşman Devlet' Olarak İlan Etti

TAKİP ET

Rusya'da Başbakan Mihail Mişustin, ekinde "Rusya'ya Düşman Devletler" listesinin bulunduğu bir kararname yayımladı.

Geçtiğimiz ay Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın Rossiya 1 televizyonuna yaptığı "Bildiğiniz üzere önceki gün, Rusya Devlet Başkanı kararnamesi yayınlandı. Bu kararname, düşman ilan edilen ülkelerin kendi diplomatik ve konsolosluk misyonlarında Rusya vatandaşlarını çalıştırmalarını yasaklayan mevcut federal yasaların uygulanmasıyla ilgili bir dizi önlemi içeriyor. Peki kim bu düşman ülkeler? Şu anda liste hazırlanıyor. Tüm bu sürecin ABD'nin hasmane eylemler dalgasıyla başladığını biliyoruz. Anlaşıldığı üzere listede ABD de var" açıklamasını takiben Başbakan Mihail Mişustin, beraberinde "düşman ülkeler" listesinin bulunduğu bir kararname yayımladı.

Kararnameye göre ABD Büyükelçiliği hiçbir yabancı personel çalıştıramayacak, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ise en çok 19 Rus vatandaşı istihdam etme hakkı tanınacak.

Amerika Birleşik Devletleri ve Çek Cumhuriyeti'nin de bulunduğu liste hakkında konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Cuma günü yaptığı açıklamada Moskova yönetiminin diyaloga hazır olduğunu belirtti.

Rusya'nın düşman olarak tanımladığı Prag'dan yapılan açıklamada, "Rusya'nın kendine zarar verecek olan böyle bir çatışmayı tercih etmesine üzüldük. Bu tavır sıradan vatandaşları, turizm ve iş ilişkilerindeki potansiyel gelişmeye engel olacaktır" denildi. 

Joe Biden'ın ABD Başkanı olmasından sonra, Biden yönetiminin Kremlin'in ABD seçimlerine yaptığı siber saldırıya bir misilleme olarak 10 Rus diplomatını sınırdışı etmesin nedeniyle Rus-Amerikan ilişkileri gerilmiş, Rusya da aynıyla mukabele ederek 10 Amerikan diplomatını sınır dışı etmiş ve ABD Büyükelçiliğinin yabancı uyruklu personel çalıştırmasını yasaklamıştı. 

Bunun üzerine Biden, Rus Diktatörü Putin'i "katil" olarak nitelemiş ve ABD Büyükelçisini geçici olarak geri çağırmıştı. Karşılıklı yaptırımların ardından ABD Moskova Büyükelçiliği vize vermeyi durdurmuştu.

 

İşgalci Rusya Çek Cumhuriyeti ve ABD'yi Resmen Düşman Devlet Olarak İlan Etti