İşgalci Rusya'dan 'Tahıl Anlaşması Devam Etmeyecek' Çıkışı

TAKİP ET

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından 17 Temmuz'da sona erecek tahıl anlaşmasına ilişkin yapılan açıklamada, "Anlaşmasının devam etmesi için herhangi bir neden yok" denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul’da Rusya ve Ukrayna arasında Haziran 2022'de imzalanan ve 17 Temmuz'da bitecek olan Tahıl Anlaşmasına ilişkin olarak Rusya Dışişleri Bakanlığından, anlaşmanın devam etmeyeceğine yönelik bir açıklama geldi.

Yapılan açıklamada, "Rusya, Türkiye ve Ukrayna gibi tüm tarafların rızası olmadan uzatılamayacak olan Ukrayna gıdalarının ihraç edilmesine yönelik 'Karadeniz Anlaşması'nın yakında sona erecek olmasının arka planında, Batı ülkeleri, Kiev ve BM Sekretaryasından propaganda faaliyetlerinde yeni bir artış kaydediliyor" denildi.

Yapılan açıklamadan öne çıkan başlıklar:

'Anlaşma, Ukrayna Tahılının İyi Beslenen Ülkelere Ticari İhracatına Dönüştü'

"İhtiyacı olan Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerine yardım yapmayı amaçlayan anlaşma, Ukrayna tahılının iyi beslenen ülkelere ticari ihracatına dönüştü. 1 Ağustos 2022'den bu yana Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarından ihraç edilen 32,6 milyon ton tahılın büyük bir kısmı, 26,2 milyon tonu, yani yüzde 81'i yüksek ve orta geliri olan ülkelere gönderildi. Etiyopya, Yemen, Sudan, Afganistan ve Somali gibi yoksul ülkeler, çıkarılan tahılın yalnızca 862 bin 86 tonunu, yani yüzde 2,6'sını alabildi" denildi.

'17 Temmuz'da Sona Erecek Anlaşmanın Devam Ettirilmesi İçin Herhangi Bir Neden Yok'

“Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor.

Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok"

 

işgalci rusya rusya rusya dışişleri bakanlığı ukrayna ukrayna tahılı tahıl anlaşması bm birleşmiş milletler