İşgalci Rusya, Kırımoğlu'nun Kırım'a Giriş Yasağını 2034'e Kadar Uzattı

TAKİP ET

İşgalci Rusya, Kırım Tatar milli hareketinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırıma'a giriş yasağını 2034'e kadar uzattı.

Kırım'da işgalci olarak bulunan Rusya, Kırım Tatar milli hareketinin lideri konumundaki Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a giriş yasağını 5 Mart 2034 tarihine kadar uzattı.

Avukat Nikolay Polozov, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Kırım Tatar halkının milli lideri olarak bilinen, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a giriş yasağı süresini 2034 yılına kadar uzattığını ifade etti. Avukat Polozov, giriş yasağının iki yıl önce uzatıldığını fakat bu durumun Kırımoğlu’na  bildirilmediğini belirtti.

Polozov'un aktardığına göre, işgalcilerin Kırımoğlu’na karşı açtığı dava çerçevesinde “giriş yasağı belgesinin” ibraz edilmesi için başvuru yapıldı. FSB Anayasal Düzeni Koruma ve Terörizmle Mücadele Müdürlüğü'nün ilgili başvuruya cevap olarak Kırımoğlu’na yönelik uygulanan sözde Kırım’a giriş yasağının 5 Mart 2019 tarihinde 15 yıl uzatıldığı ortaya çıktı.

Kırımoğlu'na Kırım Yasağı

22 Nisan 2014 tarihinde Kırım ile Ukrayna’nın anakarası arasındaki idari sınırda bulunan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na 2019 yılına kadar Rusya'ya giriş yasağı uygulandığı tebliğ edildi. 2 Mayıs’ta Moskova üzerinden uçakla Kırım’a gitmeyi planlayan Kırımoğlu, Moskova’daki havalimanında bulunan sınırdan da geçirilmedi. Bundan dolayı, Kiev'den Kırım’a arabayla gitmek zorunda kaldı.

3 Mayıs 2014 tarihinde binlerce Kırım Tatarı, Kırımoğlu’nu karşılamak üzere idari sınıra geldi. Kırım Tatarları, yollarını kapatan işgalci Rus askerleri ve zırhlı birliklerden oluşan kordonu aşarak Kırımoğlu ile görüşmeyi başardı. İşgalci güçler tarafından yarımadaya girişine izin verilmeyen Kırımoğlu, Kiev’e geri dönmek zorunda kaldı.

2014 yılının Ekim ayı sonunda Federal Göç Servisine karşı dava açıldığını bildirildi. Avukat Mark Feygin, Kırımoğlu’na uygulanan bu yasağın Rusya Federal Güvenlik Servisinin tarafından uygulandığını açıkladı. 14 Nisan 2016 tarihinde yapılan duruşmada Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin yasaklanması nedeniyle Rusya Federal Güvenlik Servisine (FSB) karşı açılan dava, “devlet sırrı” olarak sınıflandırıldı. 14 Nisan 2016 tarihinde görülen duruşmada Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Kırım’a girişinin yasaklanması nedeniyle Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne karşı açılan dava, Rusya tarafından 'devlet sırrı' olarak tasnif edildi. 

Mayıs 2016’da Moskova Şehir Mahkemesi, Kırımoğlu’na yönelik uygulanan Kırım’a girişi kararını onadı. Kırımoğlu’nun avukatı Mark Feygin, “Başvurumuz kabul edilmedi. Başka hiçbir şey açıklayamam, çünkü dava gizli ve içeriksiz” ifadelerini kullandı. 

Kırım Tatar halkının milli liderinin Kırım’a giriş yasağı ile ilgili davada Rus yargı mercilerinden olumlu bir karar alınamamasının ardından dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderildi.

mustafa abdülcemil kırımoğlu dava rusya kırıma giriş yasağı uzatıldı 2034 eklendi rus mahkeme işgalci rusya uzattı sınır ukrayna kırım