İşgalci Rusya'nın Nüfus Krizi Savaşla Derinleşiyor: Nitelikli Gençler Ülkeyi Terk Etti

TAKİP ET

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı, ülkenin uzun süredir çözüm bulamadığı nüfus sorununu daha da ağırlaştırıyor. Çalışma çağındaki nüfusu azalan ülkede, savaş nedeniyle yüz binlerce erkeğin askere alınması ve eğitimli iş gücünün yurt dışına kaçması, ekonomik ve sosyal dengeleri bozuyor.

İşgalci Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, ülkenin uzun süredir çözüm bulamadığı nüfus sorununu daha da ağırlaştırıyor. Çalışma çağındaki nüfusu azalan ülkede, savaş nedeniyle yüz binlerce erkeğin askere alınması ve eğitimli iş gücünün yurt dışına kaçması, ekonomik ve sosyal dengeleri bozuyor.

Kremlin rejimine bağlı resmi istatistik kurumu Rosstat’ta görev yapmış bir demograf olan Aleksey Rakşa, ülkede iş gücü sıkıntısı olduğunu söyledi. AFP’ye konuşan Rakşa, “Bu eski bir sorun ama seferberlik ve ülkeden kaçanlarla daha kötü hale geldi” dedi.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra yaşanan ekonomik kriz ve gelecek belirsizliği, işgalci Rusya’da doğum oranlarının düşmesine neden olmuştu. Eli kanlı Rus diktatörü Putin, bu durumu varoluşsal bir kriz olarak görerek, aileleri çocuk yapmaya teşvik etmek için çeşitli destekler sağlamıştı. Ancak bu önlemler yeterli olmadı.

Savaşta Kaç Kişinin Öldüğü Bilinmiyor

Moskova Devlet Üniversitesi’nden Natalya Zubareviç, Ukrayna’ya yönelik işgal girişiminde kaybedilen asker sayısının tam olarak bilinmediğini ama 300 bin kişinin askere alınarak iş gücü piyasasından çıkarıldığını belirtti.

Covid Kaynaklı Ölümlerin Sayısı Çok Daha Yüksek Olabilir

Demograf İgor Yefremov da savaşın Covid-19 salgınının ardından gelmesinin de işgalci Rusya’yı olumsuz etkilediğini söyledi. Covid-19 nedeniyle resmi ölüm sayısı 400 bin olarak açıklansa da gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Geçen ay Ekonomi Yüksek Okulu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, işgalci Rusya’nın nüfustaki azalmayı durdurmak için bu yüzyılın sonuna kadar her yıl 390 bin ila 1,1 milyon arasında göçmen alması gerekiyor.

Nitelikli Gençler Ülkeyi Terketti

Ancak özellikle yüksek eğitim gerektiren sektörlerdeki açığın kapatılması mümkün görünmüyor. Rakşa’ya göre Ukrayna savaşı kalifiye çalışanların iki büyük dalgada ülkeden ayrılmasına yol açtı. Rakşa’nın tahminlerine göre 150 bin kişi işgalden hemen sonra 2022 yılının şubat ve mart aylarında ülkeyi terk etti. Eylül ayında seferberlik ilanından sonra ise 100 bin kişi daha kaçtı.

(Euronews)

rusya rosstat nüfus demografi ukrayna