İşgalci Rusya, Tahıl Anlaşması'nın 60 Gün Daha Uzatılmasına İtiraz Etmeyeceğini Açıkladı

TAKİP ET

İşgalci Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün daha uzatılmasına itiraz etmeyeceğini açıkladı.

İşgalci Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün daha uzatılmasına itiraz etmeyeceğini açıkladı. Moskova Rejimi'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ile yaptığı görüşmenin ardından bu açıklamayı yaptı.

Görüşme sırasında Verşinin, Ukrayna gıdaları ve gübreler için ham maddelerin ihracatına ilişkin "Karadeniz Girişimi" ve yerel tarımsal ihracatın normalleştirilmesine ilişkin 'Rusya-BM Mutabakat Zaptı'nın da dahil olduğu 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalanan "paket" anlaşmaların uygulanması üzerinde durdu.

Verşinin, Ukrayna ürünlerinin ticari ihracatının hala Rus tarım ihracatçıları üzerindeki kısıtlamaların devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Ayrıca, Washington, Brüksel ve Londra tarafından açıklanan gıda ve gübreler için yaptırım muafiyetlerinin etkili olmadığına dikkat çekti.

Bu bağlamda, faşist Moskova rejimi'nin Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sadece 60 gün daha uzatılmasına itiraz etmeyeceğini açıkladı. Ancak Verşinin, tarımsal ihracatın normalleşmesi konusunda somut ilerleme kaydedilmesine bağlı olarak, Rusya'nın bundan sonraki duruşunun şekilleneceğini belirtti.

Verşinin, normalleşme sürecinde banka ödemeleri, nakliye lojistiği, sigortalar ve finansal faaliyetlerin çözüme kavuşturulmasının yanı sıra Tolyatti-Odessa boru hattı üzerinden amonyak tedarikinin de dahil olacağını ifade etti.

Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye, Ukrayna, İşgalci Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da imzalandı. Anlaşma, 19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatıldı.

(AA)

tahıl koridoru ukrayna rusya