İşgalci Rusya Ukrayna'yı Tehdit Etti: NATO Asker Gönderirse Gerekeni Yaparız

TAKİP ET

Kiev-Moskova hattında gerilim sürerken Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, NATO ve ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermesi hâlinde "ek önlemler alınacağını" bildirdi. Peskov, "Gerekli görülen her önlem alınır" dedi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki son gelişmeleri değerlendiren Kremlin Sözcüsü Peskov, NATO ve ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermesi hâlinde Rusya'nın, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekenden başka adımlar da atmak zorunda kalacağına ilişkin uyardı. Ukrayna Savunma Bakanlığının Donbas'taki gerilimin tırmanması hâlinde ABD'nin Kiev'e destek sunma sözü verdiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, "Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi, ABD askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi, Rusya sınırları yakınındaki gerilimin tırmanmasına yol açar. Elbette bu durum, Rus tarafını, güvenliğini sağlamaya dönük ek önlemler almak zorunda bırakır" dedi. Peskov, bu önlemlerin neler olabileceği sorusu karşısında "Gerekli görülen her önlem" yanıtını verdi.

RUSYA, UKRAYNA'DA İSTİKRARI BOZUYOR

Rusya'nın Donbas'la ilgili söyleminin 'son derece yapıcı olduğunu' ve Moskova'nın 'görmek istediğini değil gerçekleri belirttiğini' aktaran Peskov, "Maalesef Donbas'ta temas hattındaki durum korku verici. Ukrayna ordusu, birkaç değil çok sayıda provokasyonda bulunuyor" diye konuştu. Kiev'in, bölgeye ABD askerlerinin gönderilebileceği yönündeki açıklamasının 'kabul edilemez' olduğunu söyleyen Peskov, "Rusya'nın bir düşman gibi gösterilmesi, bizim için kabul edilemez ve yersiz bir davranıştır. Rusya kimseyi tehdit etmiyor ve hiçbir zaman etmedi. Bizim tutumumuz bunun üzerine inşa ediliyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın güneydoğusunda son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından ABD, Rusya'yı Ukrayna'da 'istikrarı bozucu' eylemlerde bulunmakla itham etmişti. Zira bu bölgedeki ayrılıkçılar Rusya tarafından destekleniyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise Donbas'taki durumun kötüye gitmesi hâlinde ABD'nin Kiev'e destek sunma sözü verdiğini açıklamıştı. Bakanlığın açıklamasında, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in "Rus saldırganlığının artması durumunda Washington, Ukrayna'yı yalnız bırakmayacak" dediği belirtilmişti.

RUS DIŞİŞLERİ DE TEHDİT ETMİŞTİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamayla Ukrayna'yı bir nevi tehdit etmişti. Lavrov, "Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısa süre önce söylemişti ancak bu sözler bugün de geçerli; Donbas'ta yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna'yı yıkıma uğratır" ifadelerini kullanmıştı.

 

Rusya Ukrayna ABD NATO Donbass Donbas Dmitri Peskov Sergey Lavrov Tehdit Rus ayısı Kırım Donetsk Ukrayna'nın doğusu