İşgalci Rusya'nın Öğretmeni Kırım Tatarlarına 'Hain' Dedi

TAKİP ET

Rusya'nın işgali altında bulunan Kırım'ın Sudak bölgesinin Taraktaş köyünde ders veren bir öğretmen, ataları Kızıl Rus sürgünlerinde hayatını kaybeden çocuklara ailelerinin hain olduklarını söyledi.

2014'ten beri Rus işgali altında bulunan Kırım’da, işgali tanımayan ve mücadele sürdüren Kırım Tatarlarına karşı baskı ve zulüm politikası devam ediyor. Kırım'ı 1783'te ilk kez işgal eden Rusların sıfatları değişse de 238 sonra dahi bölgenin gerçek sahibi olan Tatarlara yönelik yıldırma politikası hiç değişmedi.

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Kırım Tatarlarından Safinaz Aliyeva, kızı Samira Aliyeva’nın eğitim gördüğü okulda öğretmenin Kırım Tatarlarına “hain” yakıştırması yaptığını ve 1944 sürgününün bu yüzden yapıldığını söylediğini öğrendi. Safinaz Aliyeva, Sudak bölgesi Taraktaş köyündeki ilkokulda yaşananları şöyle anlattı:

“Kızım Samira Aliyeva, Sudak bölgesi Taraktaş (Daçnoye) köyündeki okulda 4. sınıfta okuyor. Bir süre önce sınıf öğretmeni, aynı zamanda edebiyat öğretmeni Yelena Rudenkoöğrencilerden ödev olarak, 2. Dünya Savaşı’nı gören büyükanne ve büyükbabaları hakkında hikaye hazırlamalarını istedi. 5 Nisan tarihindeki ders sırasında kızım, dedemizin sürgün hikayesini anlattı. Kızım sınıf arkadaşları ve öğretmenlerine, büyük dedesinin savaşta ciddi şekilde yaralandığını, eve dönünce de dedemizin ve ninemizin bütün halkıyla birlikte sürgün edildiğini anlattı.

Dedemiz sürgün edildikten bir yıl sonra vefat etti, büyükannemiz de 5 çocukla yalnız kaldı. Kızım, büyükannemiz hakkında da kısaca anlatarak hikayesini bitirdi. Kızım hikayesini anlatırken, öğretmeni onun konuşmasını keserek, ‘Samira bitirdikten sonra size Kırım Tatarlarının neden sürgün edildiğini anlatırım’ dedi. Kızım konuşmasını bitirir bitirmez, 9 Kırım Tatar çocuğun ve 7 Slav çocuğun olduğu sınıfa, ‘Şimdi size Kırım Tatarlarının neden sürgün edildiğini anlatacağım. Onlar, hain oldukları için, Almanlara Kırım’ı işgal etmeye yardım ettikleri için sürgün edildiler.’ dedi.

Kızım anında Kırım Tatarı olmayan sınıf arkadaşlarının kınayıcı bakışlarıyla karşılaştı. Aynısını eşimi arayan velilerden birinden duydum. Onların da kızları eve gözyaşları içinde geldi. Çocuklarımız çok büyük psikolojik ve manevi travma aldılar. Tüm veliler öfkeli. Öğretmenin bu eylemlerinden dolayı sorumlu tutulmasını istiyoruz.”

Bölgeyi işgal edip toprakların yerli halkını ihanetle suçlayan Ruslara karşı mücadele devam ederken sözkonusu öğretmenin cezalandırılması talep ediliyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi Refat Çubarov Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov Çubarov Tatar Milli Meclisi Başkanı tatar meclisi kırımoğlu Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Abdülcemil Kırımoğlu kırım tatarları tu