İşgalin İlk Anından Beri Ukrayna İçin Mücadele Veren Daniil 'Mücahit' Lyaşuk, Bakhmut'ta Şehit Oldu

TAKİP ET

Efsanevi Tornado Taburu'nun kurucu üyelerinden olan ve Müslüman olduktan kamuoyunda 'Mücahit' olarak da bilinen Belarus asıllı Daniil Lyaşuk, Bakhmut'ta şehit düştü.

Efsanevi Tornado Taburu'nun kurucu üyelerinden olan ve Müslüman olduktan kamuoyunda 'Mücahit' olarak da bilinen Belarus asıllı Daniil Lyaşuk, Bakhmut'ta şehit düştü.

Yine kurucularından olduğu Vandetta Taburu'nun Telegram kanalında yayınlanan metinde, "Ne yazık ki, arkadaşımızın, kardeşimizin, akrabamızın ölümünü duyurmak zorundayız. Kahraman olarak doğdun, kahraman olarak öldün. Hepimiz seni sonsuza dek hatırlayacağız" denildi.

Metinde ayrıca, yetkililere Daniil Lyashuk'a ölümünden sonra Ukrayna vatandaşlığı ve Ukrayna Kahramanı unvanı verilmesi için çağrıda bulunuldu.

Daniil Lyashuk, 2014 yılında Faşist Kremlin Rejiminin Kırım'ı işgal etmesinin ardından Belarus'tan Ukrayna'ya gelerek Tornado Taburu'na katılmıştı. 2015 yılında yaralanan ve tutuklanan Lyashuk, 2021 yılında serbest bırakılmış ve Rusya'nın tam ölçekli saldırısının başlamasıyla yeniden cepheye gitmişti.

Daniil 'Mücahit' Lyaşuk Kimdir?

Daniil Lyashuk, Belarus'un Brest şehrinde doğduğu 1995 yılından beri hayatını macera ve mücadele dolu bir şekilde yaşadı. Spor ve müziğe tutkun olan Daniil, genç yaşta Kırım'a giderek denizcilik eğitimi aldı. 

2014'te Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesiyle Daniil'in de hayatı değişti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunmak için Doğu Ukrayna'ya gönüllü olarak giden Mücahit, Tornado taburuna katıldı. Daniil, savaşın acımasızlığını hem yaralanarak hem de tutuklanarak deneyimledi. Suçsuz olduğunu iddia ettiği suçlamalara karşı 6 yıl boyunca hapis yattı.

Daniil Lyashuk, 2021 yılında serbest kaldı. Hakkındaki suçlamaların asılsız olduğunu söyledi. Ancak Ukrayna'ya olan bağlılığı bitmemişti. 2022 yılında İşgalci Rusya'nın saldırısıyla başlayan savaşta yeniden silahını kuşandı. Kyiv'i ve çevresini savunmak için gönüllü oldu. Kharkiv'de düşmanla çarpıştı. Mykolaiv bölgesine gönderildi ve Ukrayna ordusuna katıldı. Kherson'da işgalcilere karşı sabotaj eylemleri gerçekleştirdi. Ağustos ayında ikinci kez ağır yaralandı ama mücadeleyi bırakmadı. Arkadaşlarıyla birlikte iki Rus askerini esir aldı. Yaralarının tedavisi için hastaneye kaldırıldı ve iyileştikten sonra savaşa devam etti.

Lyashuk  1 Nisan 2023'te kendi kurduğu Vendetta Taburu'nda Bakhmut kentini savunurken şehit oldu.
 

daniil lyashuk mujahid Modzhakhed Моджахед Данііл Ляшук Ляшук Данііл Олександрович даниил ляшук