IŞİD'in Suriye'de Yaptığı Kazılarda Ortaya Çıkan Yazıtın Batı Hun İmparatorluğu'na Ait Olduğu Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Batı Hun İmparatorluğu'nun tarihte Suriye'ye kadar uzandığına ilişkin müthiş bir keşif yapıldı.

Dinci terör örgütü IŞİD'in 2013-2015 yılları arasında gelir sağlamak amacıyla Sura antik kentinde yaptığı yasa dışı kazılarda, tesadüfen antik bir sütun bulunmuştu.

Sütunun bir parçasının üzerinde bulunan yazıtta Batı Hun İmparatorluğu'na ait en eski tarihi materyal keşfedildi.

2011'e değin Sura Antik Kenti'ndeki çalışmalarda bulunan Paris Üniversitesi'nden Geç Antik Çağ uzmanı Ali Othman'ın yerel bağlantılarından aldığı fotoğraflarla fark edilen yazıta ilişkin konuşan Dr. Cengiz Saltaoğlu, "IŞİD'den sonra kentte herhangi bir bilimsel çalışma olmuyor. Bu nedenle araştırmacılar, bölgedeki yerel bağlantılardan Antik Kent’teki durumu kendilerine iletmeleri için yardım istiyorlar. Yerel kişiler de Antik Kent’te olabildiğince, terör ortamında yapabildikleri ölçüde, güvenlik tehdidi altında cep telefonlarıyla görüntülemeler yapıyorlar" dedi ve olayı şöyle anlattı: "Ali Othman, 2013-2015 arasında çekilen fotoğrafları incelerken, 2015 yılında bu fotoğrafların birinde, bir yasadışı kazı çukurunda rastlantı sonucu ortaya çıkmış bir antik sütun kırığında, yani bir sütun parçası üzerinde, bölgede daha önce örneğine rastlanmamış bir yazı sistemiyle olan bir yazıt görüyor."

Keşfedilen yazıtın üzerindeki runik Türk yazısı olması ihtimalini değerlendiren bilim insanları, yazıttaki ifadelerin runik Türk yazısının Yenisey bölgesinde kullanılan türüyle yazıldığını tespit etti.

Kafkaslar Üzerinden Yapılan Hun Akınının Önderlerinden Birinin Adı: Apa Kurçik

Yazıtta bir Batı Hun komutanının adının yer aldığını belirten Saltaoğlu, "Tabii yazıtta geçen bazı metinsel veriler var, örneğin kişi adı gibi, ‘Apa Kurçik’ diye. Bölgeye 395-396 yıllarında Kafkaslar üzerinden yapılmış Hun akınının önderlerinden birinin adı. Burada ‘Apa’, Batı Hun komutanı Kurçik’in, Eski Türkçede, Orhun yazıtlarında da, ‘yüksek bir rütbe’ anlamında geçen askeri sanına karşılık geliyor. Batı Hun Türkçesi ‘Kurçik’ adı bu akından söz eden eski Batı kaynaklarında, Yunanca uyarlaması ve yazımıyla ‘Kursik’ biçiminde kayıtlı bulunuyor" dedi. Bu yazıtın, Türklerin ‘Hun’ adı altında 4’üncü yüzyılda Orta Doğu’da bulunduğuna ilişkin önemli bir kanıt olduğuna dikkat çeken Saltaoğlu, "Avrupa Hunları’ndan kalmış, şu ana dek açığa çıkmış, bilinen ilk yazıt. Aynı zamanda, Türkçenin şu an için bilinen en eski yazılı belgesi konumunda."

"Bırakır Sadık Yoldaşları Onu Huzurlu Uykuya"

Yazıtta Kurçik adında bir Batı Hun komutanının ölümüne ilişkin ifadeler bulunduğunu belirten Saltaoğlu, "'Bırakır sadık yoldaşları (onu) huzurlu uykuya’ diye bir içeriği var komutan Kurçik için. O çağda, Orta Doğuya Kafkaslar üzerinden inen 395-396 Batı, yani, Avrupa Hunları akını sırasında oradaki çatışmalarda ölüp oraya gömülmüş bir Hun komutanı (olasılıkla, bu akından söz eden tarihsel kaynaklardaki Hun başbuğu Kursik) olduğunu düşünüyorum yazıtın içeriğine bakarak. Yazıtın, en son fotoğraflarının çekildiği 2013-2015 yılından sonra varlığını koruyup korumadığı henüz bilinemiyor çünkü henüz bölgeye araştırmacılar ve kazıbilimciler girip çalışamadılar. Büyük olasılıkla hala antik kentte duruyordur fakat bir biçimde ve bir nedenle yok edilmiş olsaydı bile, artık belgelenmiş olduğu için, bilim dünyası ve bizim açımızdan var olan, gerçek olan ve olacak bir yazıt" ifadelerini kullandı.

IŞİD'in Suriye'de Yaptığı Kazılarda Ortaya Çıkan Yazıtın Batı Hun İmparatorluğu'na Ait Olduğu Ortaya Çıktı