İskoçya'da Seçimi, Bağımsızlık Yanlısı İskoç Ulusal Partisi Kazandı

TAKİP ET

İskoçya'da yapılan parlamento seçimlerini, ikinci bir bağımsızlık referandumu vadeden İskoç Ulusal Partisi (SNP) kazandı.

Oy sayımı devam ederken BBC; SNP'nin en az 63, İngiltere'yle birlik yanlısı İskoç Muhafazakarların 31, İşçi Partisinin 22, Yeşillerin 9 ve Liberal Demokratların 4 sandalye kazanmasının beklendiğini duyurdu.

SNP, 129 üyeli parlamentoda çoğunluğu elde edebilmek için gerekli olan en az 65 sandalyeye ulaşamasa da diğer bir bağımsızlık yanlısı parti olan Yeşiller ile iş birliği yaparak yeni bir referandum kararı alabilecek.

Partinin lideri ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, zafer konuşmasında, İskoçya'da yapılacak ikinci bir bağımsızlık referandumunu engellememesi için İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı uyardı. Aksi bir hareketin "İskoç halkının demokratik istekleriyle kavga" anlamına geleceğini bildiren Sturgeon, "Başaramayacaksınız, İskoçya'nın geleceğine sadece İskoç halkı karar verecek" dedi.

Bağımsızlık için yeni bir referandumun zamanlaması konusunda sözü, Johnson veya başka bir İngiliz siyasetçinin değil; doğrudan doğruya İskoç Parlamentosunun söylemesi gerektiğini vurgulayan Sturgeon, Çin virüsü krizinin ardından İskoç halkının "kendi geleceğine karar verme hakkına sahip olması gerektiğini" belirtti. Sturgeon bunu "temel demokratik ilke meselesi" olarak nitelendirdi.

Sturgeon, partisinin bugüne kadar yapılan seçimlerde en yüksek oyu aldığını işaret ederek bunun "olağanüstü ve tarihî bir başarı" olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise bugün Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan yazısında, krizden çıkarken başka bir referandumun "sorumsuz ve pervasız" olacağını savunmuştu.

Referandum için Londra'nın İzni Gerekiyor

İskoç Ulusal Partisi, 2014'te yapılan referandumda İskoçlar yüzde 55'le bağımsızlığı reddetmiş olsalar da Brexit'in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma ihtiyaç olduğunu savunuyor. Çünkü Brexit referandumunda, İngilizlerin aksine yüzde 62 oranında ret oy kullanan İskoçlar, istemedikleri hâlde Avrupa Birliği'nden (AB) çıkarıldıklarını düşünüyor.

Ancak yeni bir bağımsızlık referandumu düzenlemek için de İngiliz Parlamentosundan izin almak gerekiyor. Johnson liderliğindeki Muhafazakar Partinin 365 sandalyeyle çoğunluğu elinde bulundurduğu 650 üyeli parlamentodan ise böyle bir iznin çıkması imkansız görülüyor.

Bu sebeple bağımsızlık yanlılarının alternatif yollar deneyebileceği öngörülüyor. Bu seçeneklerden biri de İngiliz Parlamentosundan izin alınmasını zorunlu kılan yasaya karşı mahkemeye gitmek.

Diğer bir yol ise merkezî hükûmete rağmen referanduma gitmek ve bağımsızlık yolunda olumlu sonuç çıkması hâlinde bu bağımsızlığı tek taraflı ilan etmek. Ancak bunun, merkezî hükûmetin sert tepkisine yol açabileceği de belirtiliyor.

İskoçya Seçimler parlamento seçimleri İskoç Ulusal Partisi SNP Bağımsızlık Referandumu Bİrleşik Krallık ingiltere Boris Johnson İskoç Parlamentosu Nicola Sturgeon İskoçya Başbakanı