İşlemeyen Üçüncü Köprünün Yüzde 51'i Çinlilere Satılıyor

TAKİP ET

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün işletme ortaklarından İtalyan Astaldi, bir süre önce hisselerini IC İçtaş'a devrederek projeden çekilmişti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun haklarının yüzde 51'inin Çinliler tarafından alınacağı açıklandı.

Araç geçişi garantisi verilerek yap işlet devret modeliyle yaptırılan yol ve köprü projelerinde geçen araç sayısının garanti sınırının altında kalması durumunda aradaki farkı devlet ödüyor. Yani hayatında görmediği ve geçmediği köprülerin parasını tüm Türkiye ödeyerek dış yatırımcıların keselerini dolduruyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyulu’nu, IC İçtaş İnşaat – Astaldi konsorsiyumu inşa etti. Köprü, 2016 yılının ikinci yarısında hizmete sunuldu. Daha sonra İtalyan Astaldi,  hisselerini IC İçtaş’a devretti ve projeden çekildi.

İlk kez 2019 yılının son çeyreğinde gündeme gelen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nun yüzde 51’inin satışı konusu China Merchants Expressway, CMU, Zheijiang Expressway, Jiangsu Expressway, Sichuan Expressway ve Anhui Expressway isimli Çinli şirketlerin iştahını kabarttı ve sözkonusu şirketlerin işletme haklarının yüzde 51’ini 688.5 milyon dolara alacakları açıklandı.

Çin'in yayılmacı politikasının Türkiye ayağı için önemli bir dayanak noktası sağlayabilecek olan bu projenin Uygurlara uygulunan mezalimin gündemde olduğu günlerde alınması ise günümüz iktidarının Çin'in iç ve dış politikasına dair ne büyük bir aymazlık içerisinde olduğunu ortaya koydu.

yavuz sultan selim köprüsü üçüncü köprü yavuz sultan selim köprüsü satılıyor üçüncü köprü satılıyor çin çin komünist partisi çkp komünist çin çin bbc bbc yasaklandı bbc kapatıldı bbc yasaklandı çin bbcyi yasaklad