İsmail Kahraman: Değişmez Maddeler Anayasada Olmamalı

TAKİP ET

Eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman anayasanın ilk 4 maddesine karşı tavrını bir kez daha ortaya koydu.

AKP'li eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili İsmail Kahraman "Yeni Anayasa ve Öze Dönüş" konulu konferans sonrasında yaptığı açıklamalarda, Erdoğan'ın başkanlığında bir yeni anayasa çalışması yapılmakta olduğunu belirterek "Milli, yerli ve her zaman değişmesi icap etmeyen, sık sık değişiyor çünkü anayasa, bir metin ortaya koyma çalışması var. Anayasa, kanunların bağlı olduğu, aykırı olmaması gereken bir metin. Bu metnin esasları teferruata girmeden, 'yumuşak anayasa' denilen tarzda bir anayasa çalışması olursa ve kabul edilirse memnun kalacağımı ifade etmek isterim" dedi.

Laikliği hedef almayı da ihmal etmeyen Kahraman, "Laiklik dünya anayasalarında 5 anayasada ilke olarak var. 195 ülkenin 5 tanesinde laiklik ilke olarak geçiyor. Yalnızca Fransa'da 'din yok' manasında kullanılıyor, diğerlerinde dine karşı oluş yok. Dinle barışık bir anayasa hepsinde var" diye konuştu.

1924, 1961 ve 1982 anayasalarının "dindar anayasalar" olduğunu ileri süren Kahraman, "Bütün bu anayasalarda din vardır, din dersleri vardır, Diyanet İşleri Başkanlığı vardır, din görevlileri maaşını devletten almaktadır. Dini bayramlar, resmi tatil günleridir. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın üyelerinden birisidir. Hatta İSEDAK'ın başkanı Cumhurbaşkanımızdır. İçinde olduğumuz çevrenin dışındaymış gibi davranmak çok yanlıştır. Laiklik dünya anayasalarında 5 anayasada ilke olarak var. 195 ülkenin 5 tanesinde laiklik ilke olarak geçiyor. Yalnızca Fransa'da ‘din yok' manasında kullanılıyor, diğerlerinde dine karşı oluş yok. Dinle barışık bir anayasa hepsinde var" ifadelerini kullandı.

İsmail Kahraman Değişmez Maddeler Anayasada Olmamalı eski tbmm başkanı akp'li cumhurbaşkanlığı yüksek istişare kurulu başkanvekili