İsmail Saymaz: Kılıçdaroğlu'nun Aday Olduğu Demokrasiye Dönüş Koalisyonu Ufukta

TAKİP ET

Gazeteci İsmail Saymaz, Millet İttifakı'nın seçim stratejisine ilişkin dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

İsmail Saymaz Twitter hesabı üzerinden "Akşener, 'Cumhurbaşkanı adayı değilim' diyerek, sahneye kimin çıkacağını belirledi. Buna göre: Millet, ortak adayla seçime girecek. Aday seçilirse sembolik Cumhurbaşkanı olacak. Kılıçdaroğlu’nun aday olduğu demokrasiye dönüş koalisyonu ufukta görünüyor" ifadeleriyle paylaştığı "Akşener sahneden inmiyor, sahneye kimin çıkacağını seçiyor" başlıklı yazısında "İYİ Parti lideri Meral Akşener geçen cuma günü Halk TV'de Suat Toktaş'ın hazırladığı programda 'Cumhurbaşkanı adayı değilim, başbakanlığa talibim' diyerek, Millet İttifakı'na siyasi balans ayarı çekti" ifadelerini kullandı.

Akşener'in Halk TV canlı yayınında söylediği sözleri "İlginç bir akşamdı" diye yorumlayan Saymaz, "Akşener'in bu açıklamayı yapacağından, O stüdyoda konuştuğu sırada alt kattaki çay ocağında programı izleyen İYİ Partililerin de haberi yoktu. Sonradan öğrendiğime göre Akşener, dar bir arkadaş grubunu önceden bilgilendirmiş" dedi.

Akşener'in tavrının kazanamayacağı için yapılmış bir vazgeçiş olmadığını belirten Saymaz, İYİ Parti liderinin feragatiyle birlikte iki şeyin netleştiğini kaydetti: "Birincisi Millet İttifakı kesin olarak ortak adayla seçime girecek. İkincisi, adaylığa standart gelecek. Cumhurbaşkanı sembolik bir nitelikte olacak. Yetkilerini görev süresi sonuna dek kullanamayacak. Derhal Türkiye'yi parlamenter sisteme taşıyacak."

Kılıçdaroğlu 'Aday Olacağım' Derse Akşener 'Buyrun Olun' Der

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun adaylık ihtimalininin bu durumda 2028'e öteleneceğini belirten Saymaz, Akşener'in açıklamasının Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünü açtığına ilişkin açıklamalara ilişkin ise Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Aday olmak istiyorum" demesi halinde "Buyrun olun" diyeceğini söylediğini aktardı.

Buna karşın İYİ Parti'de Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakmayanlar bulunduğunu belirten Saymaz, üst düzey bir İYİ Parti yöneticisinin kendisine "CHP kimliğiyle Erdoğan'a karşı seçim kazanamazsınız. Erdoğan, karşısına çıkacak adayı belirlemek istiyor. Kendi istediği adayı belirletmeyeceğiz" dediğini kaydetti.

İYİ Parti yöneticisinin "Bıktık HDP'nin sözünü etmekten. HDP'den kurtulamadık gitti, bu nedir! Lüzumsuz bir gündem üzerinde tepiniyoruz. Akşama kadar iktidar kanalları bunu konuşuyor. Milletin eziyet çekmesini unuttuk. 'HDP olmazsa olmaz'ı tartışan bir anlayış var. Öyle bir şey yok. Farz edelim ilk turda olmadı. İkinci turda HDP seçmeni kimi istiyorsa versin. Gördüğüm şu: Yüzde 80'i bizim ittifakımıza oy verecek. O zaman işi köpürtmenin, AK Parti'ye çalışır gibi strateji izlemenin ne manası var?" ifadelerini kullandığını aktaran Saymaz Millet İttifakı'nın genişleyeceğini ve "Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olduğu, Millet İttifakı'ndaki diğer liderlerin cumhurbaşkanı yardımcılığını üstlendiği demokrasiye dönüş koalisyonu"nun ufukta göründüğünü yazdı.

Saymaz'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

İsmail Saymaz Kılıçdaroğlu'nun Aday Olduğu Demokrasiye Dönüş Koalisyonu Ufukta 'HDP olmazsa olmaz'ı tartışan bir anlayış var Öyle bir şey yok Farz edelim ilk turda olmadı İkinci turda HDP seçmeni