İsmailağa Cemaati: Bilgisayar Oyunları Caiz Değildir

TAKİP ET

İsmailağa cemaatinin hocası Abdülhamid Türkeri, bilgisayar oyunlarının caiz olmadığını söyledi.

"İsmailağa Net" adlı YouTube kanalında yayımlanan "Bilgisayar ve İnternet Oyunlarındaki Seviye veya Karakterlerin Satışı Câiz midir?" başlıklı videoda açıklamalarda bulunan "İsmailağa Fıkıh Kurulu Üyesi" Abdülhamid Türkeri, bilgisayar oyunlarının caiz olmadığını söyledi.

"Batı'dan gelen şeyde mutlaka bir problem vardır" diyen Türkeri, "Problemlerden bir tanesi de güncel fıkıh problemlerinden biri, internet oyunlarını veya bilgisayar oyunlarını belirli bir seviyeden sonra şifresini başka birine verip, ondan para almak ve bunu satmak. Şimdi bu tür oyunlarda evvela Hanefi mezhebine göre gerek bilgisayar oyunları olsun gerek insan sağlığına faydası olmayan yani güreş, yüzücülük dışındaki sporlar olsun, bunlar boş iş olduğundan dolayı çünkü insan sağlığına bir faydası yok bu gibi oyunlar Hanefi mezhebine göre mekruhtur" şeklinde konuştu.

"Şimdi Hanefi mezhebine göre mekruh olması, esasen bugün internet üzerinden oynanan ya da bilgisayar üzerinden oynanan oyunlara ne kadar ciddi sermayeler verdiği, ne kadar vakitler ayrıldığını gördüğümüz zaman Ebu Hanefi Hazretlerinin içtihadının ne kadar yerinde ve isabetli olduğunu görmekteyiz. Zira 30 yaşında 40 yaşında adamların saatlerce bilgisayar oyunu oynadığı ve bu zaman zarfında işini ihmal ettiği, eşini ihmal ettiği bir sektör haline gelmiştir. Bunlar da hanefi mezhebine göre mekruhtur. Mekruh olan fiilin başka bir şahsa satılıp ondan para alınması da aynı şekilde mekruh olacaktır. Bundan dolayı, elde edilen bu para Hanefi mezhebi açısından mekruhtur" diyen Türkeri şu ifadeleri kullandı:

"İkinci olarak; vatandaş bize şunu soruyor. Demin dedik ya sistem Batı'dan geldiği zaman veya herhangi bir şey batıdan geldiği zaman biz Müslüman olarak bir kere bakacağız. Vatandaşın bize sorduğu soruların çoğunda şu var; ‘Ya hocam işte ‘yaratıcı’, ‘sihir’, ‘ilah’ osu, busu şeklinde oyunun içerisinde İslami akideye ters birtakım şeyler var’. Şimdi biz Müslüman olarak, bizim akidemize, itikadımıza aykırı bu şekilde şeyler varken tutup bir Müslüman’ın orada bir an durması da caiz olmayacaktır."

İsmailağa Cemaati Bilgisayar Oyunları Caiz Değildir