İspanya'da Açık Bir Rıza Olmadan Yaşanan Cinsel İlişki Tecavüz Sayılacak

TAKİP ET

İspanya Senatosu, halk arasında 'Sadece evet, evet demektir' olarak anılan ve cinsel ilişkiyi açık ve net bir rızaya dayandıran yasa tasarısını onayladı.

2016 yılında İspanya'nın Pamplona'da düzenlenen boğa koşusu festivalinde, 18 yaşındaki bir kadının beş erkeğin toplu tecavüzüne uğradı.


Tacizden Hüküm Giydiler


Tecevüzcülerden ikisi kadının "sessiz ve pasif" olarak gösterildiği saldırıyı filme aldı. Yargıçlar ise bu durumu kadının rıza gösterdiği şeklinde yorumladı.

Kendilerine "kurt sürüsü" diyen erkekler, başlangıçta tecavüzden değil, "cinsel tacizden" hüküm giydiler.  


Yüksek Mahkeme Kararı Bozdu


İspanya'nın mevcut  ceza kanuna göre tecavüzün şiddet veya gözdağı içermesi gerektiğini vurgulayan bu karar, reform talep etmek için ülke çapında büyük protestolara yol açtı.

Öte yandan, 2019'da Yüksek Mahkeme kararı bozdu, beş adam da  tecavüzden de hüküm giydi ve cezaları dokuz yıldan 15'er yıla çıktı.


Senato Onayladı


Bu olayın ardından İspanya Senatosu bugün, tecavüze yönelik ceza yasalarını sertleştiren bir yasa tasarısını onayladı. Tasarıya göre, rızaya dayalı cinsel ilişki için artık sessiz kalmak yerine partnerlerin onay vermesi gerekiyor.  

Yeni yasa tasarısında, "Rıza, yalnızca bir kişi, davanın koşulları bağlamında, kişinin iradesini açıkça ifade eden eylemler yoluyla özgürce gösterdiğinde tanınır" denildi.

Bununla birlikte, yasa tasarısının Parlamento'da onaylanmasının ardından Ekim ayında yasalaşması bekleniyor. 

Sosyalist Başbakan Pedro Sanchez, Haziran 2018'de göreve geldiğinde tecavüz davalarındaki belirsizliği ortadan kaldırmayı amaçlayan bir rıza yasası çıkarma sözü vermişti. 

ispanya tecavüz tecavüz yasası rıza açık rıza