İspanya'da Hükümet, Katalonya'daki Ayrılıkçı Girişimi Engelleme Kararı Aldı

TAKİP ET

İspanya'da sol koalisyon hükümeti, geçen şubatta sivil bir girişimle Katalonya özerk yönetim parlamentosuna sunulan ve Katalonya'nın İspanya'dan ayrılarak bağımsızlık ilan etmesini öngören kararın alınmasını önlemek için harekete geçti.

Bakanlar Kurulunun bugünkü toplantısında alınan kararla ilgili basına bilgi veren Adalet Bakanı Felix Bolanos, Katalonya'nın bağımsızlığını ilan etmesi için 20 Şubat'ta sunulup, Katalonya özerk yönetim parlamentosu başkanlığınca kabul edilen önergenin durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurulacağını açıkladı.

Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru ile söz konusu girişimin yasal işleyişinin otomatik askıya alınacağını aktaran Bolanos, "Anayasa Mahkemesine yaptığımız başvuru hükümetin politikalarıyla tutarlıdır. Anayasayı, Katalonya'nın kurumlarını, diyaloğu ve anlaşmaları koruyan bir itiraz yapılmıştır." dedi.

"Bölücü, toplumu parçalayan ve gerilim yaratan her türlü girişimi reddettiklerini" vurgulayan Bolanos, "Ne hükümet ne de Sosyalist İşçi Partisi (koalisyonun büyük ortağı) Katalonya'nın İspanya ve Avrupa Birliği'nden herhangi bir şekilde dışlanmasını istiyor. Tam tersine, Katalonya'nın İspanya'nın ve Avrupa'nın önemli ve temel bir parçası olmasını istiyoruz." diye konuştu.

Adalet Bakanı, İspanya Anayasası ile belirlenen mevcut Katalonya özerk yönetim statüsünün, "Katalonya'da bir arada yaşamanın en iyi garantisi olduğunu" savundu.

Solidaritat Catalana por la Independencia (Bağımsızlık için Katalan Dayanışması) adlı sivil toplum kuruluşunun girişimiyle Katalonya özerk yönetim parlamentosuna sunulan, tek taraflı bağımsızlık ilanına ilişkin önerge, Katalonya Sosyalist Partisi'nin (PSC) karşı, Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) çekimser oylarına rağmen Katalonya için Birlik (Junts) ve Halk Birliği Adaylığı (CUP) partilerinin desteğiyle yerel parlamento başkanlığınca 20 Şubat'ta kabul edilip, gündeme alınmıştı.

Katalonya'da 12 Mayıs'ta erken yerel parlamento seçimleri yapılacak olmasından dolayı bu bölgedeki ayrılıkçı girişimler de tekrar gündeme geliyor.(TRTHaber)

İspanya Katalonya Ayrılıkçı bağımsızlık engelleme kararı