İspanya'da Kira Fiyatlarına Sınırlama Getiren Yasa Tasarısı Parlamentodan Geçti

TAKİP ET

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin hazırladığı ve kira artışlarını sınırlayan konut yasa tasarısı meclisten geçti. Tasarı, boş evlerin işgalini önlemek ve konutu bir hak olarak tanımak amacı taşıyor.

İspanya’da son yıllarda yaşanan konut sorunu, özellikle gençler ve yoksullar için büyük bir sorun haline geldi. Ülke tarihinde ilk kez hükümet, kira fiyatlarına müdahale ederek bu soruna çözüm bulmaya çalışıyor

Hükümetin iki ortağı Sosyalist İşçi Partisi ve Unidas Podemos ile bağımsızlık yanlısı Katalan ve Bask (ERC ve EH Bildu) partilerinin desteğiyle hazırlanan konut yasa tasarısı, 167’ye karşı 176 oyla mecliste kabul edildi. Tasarı, senatoda da onaylanması halinde yasalaşacak.

Kira Artışlarına Sınırlama

Tasarıya göre, şimdiye kadar TÜFE’ye göre belirlenen kira artışları, 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 ile sınırlandırılacak. Ayrıca, iki yıldan fazla boş kalan evlerin emlak vergileri de yüzde 150’ye varan oranla artırılacak. Böylece, boş evlerin işgalini önlemek ve konut arzını artırmak hedefleniyor.

Başbakan Sanchez: İspanyol Demokrasisinin Dönüm Noktası

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, tasarının mecliste kabulünden sonra yaptığı açıklamada, “Bu yasa İspanyol demokrasisinin önemli bir dönüm noktasıdır. Konut sorunu toplumdaki eşitsizliğin yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Spekülasyonu, yozlaşmayı ve pek çok toplumsal acıyı beraberinde getiren paradigmayı, neoliberal modeli değiştiriyor ve bunlara yanıt veren yeni bir konut politikasının temellerini atıyoruz” dedi.

Muhalefet: Tasarı Fiyatları Artırır

Hükümetin bu tasarısıyla konutu bir hak olarak tanımak istediğini savunurken, muhalefetteki sağ partiler ise tasarıya karşı çıkarak, İspanya’da mevcut durumda yaygın olan “boş evlerin işgalinin daha da artacağını, arzın azalacağını ve fiyatların artacağını” ileri sürdü.

Tasarının mecliste kabul edilmesi, 28 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimler öncesi siyasi olarak en çok tartışılan konulardan biri oldu.

(AA)

ispanya toplu konut konut kira sınırlama