İspanya Haftada Dört Gün Çalışma Sistemini Deneyecek

TAKİP ET

İspanya, aldığı bir kararla haftada 4 gün çalışma sistemini deneyecek.

İspanya hükumetininin, Mas Pais partisinin şirketlere daha az çalışma saatlerini denemek için izin veren teklifini kabul etmesinin ardından pilot bölge ile dört gün çalışma sistemine başlanacak.

Bu yılın başında Mas Pais'in, hükumetin tekliflerini kabul ettiğini açıklamasının ardından o zamandan bu yana konuyla ilgili görüşmeler yapıldı. Bir sonraki toplantının ise önümüzdeki haftalarda yapılması bekleniyor.

Haftalık dört gün çalışma sistemini savunanlar, bu sistemi, verimliliği artırma, çalışanların sağlığını iyileştirme ve iklim değişikliğiyle bir mücadele yolu olarak sunarken salgının getirdiği iş-özel hayat dengesi, tükenmişlik gibi problemleri de öne çıkarıyor.

Teklifi sunan parti lideri Inigo Errejon, İspanya’daki işçilerin Avrupa ortalamasının üstünde sürelerde çalıştığını belirterek “Ancak en üretken ülkelerden biri değiliz. Daha fazla çalışma saatleri daha iyi çalışma anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

Söz konusu uygulamanın detayları hükumetle yapılan görüşmelerin ardından belli olacak. Mas Pais, azaltılmış saatler denemesinde şirketlerin minimum riskle geçiş yapabilecekleri üç yıllık ve 50 milyon euroluk bir öneri sundu. Bu öneriye göre, bir şirketin dört günlük çalıma düzenine geçişinin maliyetinin ilk yıl yüzde 100’ü, ikinci yıl yüzde 50’si, üçüncü yıl yüzde 33’ü karşılanabilecek.

Mas Pais partisinden Hector Tejero, bu desteklerle birlikte 200 şirkette 6 bine kadar çalışanın projeye dahil olabileceğini hesapladıklarını söyledi. Tejero, kırmızı çizgilerinin ise ‘gerçekten çalışma saatlerinin azalması ve herhangi bir şekilde iş ya da maaş kaybı olmaması’ olarak belirtti.

 

ispanya dört gün çalışma saatleri düzenleme pilot uygulama hükümet tasarı mesai saatleri çalışma