İspanya Mültecilere Geçit Vermedi: Onlarca Afrikalı Katledildi

TAKİP ET

Onlarca Afrikalı kaçak göçmen, İspanya sınırına geçmeye çalışırken katledildi.

İspanya'ya geçmeye çalışan on sekiz Afrikalı, Faslı yetkililerin Cuma günü Fas'ın İspanya'nın Kuzey Afrika yerleşim bölgesi Melilla ile olan sınır çitini aşan bir "izgi" olarak adlandırdığı olayda öldürüldü ve buna ek olarak çok sayıda göçmen ve polis yaralandı.   Toplam 133 göçmen, cuma günü (24 Haziran) Fas'ın Nador kenti ile Melilla arasındaki sınırı ihlal etti. Bu, İspanya ve Fas'ın geçen ay diplomatik ilişkilerin düzelmesinden bu yana bu tür ilk toplu geçişti. İspanyol hükümetinin Melilla'daki ofisinden bir sözcü, yaklaşık 2.000 kişinin geçmeye çalıştığını, ancak birçoğunun sınır çitinin her iki tarafında İspanyol Sivil Muhafız polisi ve Fas güçleri tarafından durdurulduğunu söyledi.

Onlarca Ölü, Yüzlerce Yaralı

Fas İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, insanların demir çite tırmanmaya çalışırken can kaybı meydana geldiğini söyledi. Beş göçmenin öldüğünü, 76'sının yaralandığını ve bununla beraber 140 Faslı güvenlik görevlisinin yaralandığını söyledi.   Fas'ın resmi haber ajansı MAP'a göre, yerel makamlara atıfta bulunan yaralı göçmenlerden 13'ü daha sonra hastanede öldü ve ölü sayısı 18'e yükseldi. Fas İnsan Hakları Derneği 27 kişinin öldüğünü bildirdi ancak rakam henüz doğrulanmadı.   İspanyol yetkililer, 49 Sivil Muhafız'ın hafif şekilde yaralandığını söyledi. Bazı göçmenler tarafından atılan taşlar dört polis aracına zarar verdi.   Geçiş yapmayı başaranlar, yetkililerin durumlarını değerlendirdiği yerel bir göçmen merkezine gönderildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'den Polise Teşekkür

Muhbir'in aktardığına göre konuya ilişkin açıklama yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise kaçak göçmenler üzerine ateş açarak İspanya sınırlarını koruyan İspanyol poliiisine teşekkürlerini sundu.

Yoksulluk ve şiddetten kaçan insanlar, Kıta Avrupası'na bir sıçrama tahtası olarak bazen Melilla'ya ve Kuzey Afrika kıyılarındaki Ceuta'daki diğer İspanyol topraklarına ulaşmak için toplu girişimlerde bulunuyorlar.

İspanya'nın Sınır Muhafızı: Fas

İspanya, normalde göçmenleri sınırdan uzak tutmak için Fas'a güveniyordu.

İspanyol yetkililere göre Mart ayının başında iki gün boyunca, 3.500'den fazla kişi Melilla'yı çevreleyen altı metrelik bariyeri aşmaya çalıştı ve yaklaşık 1000 kişi bunu başardı.   Cuma günkü sınır geçişleri, 1976'da Fas tarafından ilhak edilen eski bir İspanyol kolonisi olan Batı Sahra merkezli bir yıl süren anlaşmazlığın ardından İspanya ve Fas arasındaki ilişkilerin Mart ayında iyileşmesinden bu yana ilk girişimdi.   Fas, geçen yıl Ceuta çevresindeki kontrollerini gevşeterek binlerce göçmenin İspanya'ya geçmesine izin verdi. Hareket, İspanya'nın Batı Sahra'nın bağımsızlık yanlısı hareketinin liderinin bir İspanyol hastanesinde COVID-19 tedavisi görmesine izin verme kararına misilleme olarak görüldü.   İki ülke arasındaki gerginlikler, bu yılın başlarında, İspanya'nın Fas'ın aktivistlerin tam bağımsızlık arayışında olduğu Batı Sahra'ya daha fazla özerklik verme planını desteklemesiyle çözülmeye başladı.    

fas mülteci ispanya ölü soykırım katliam afgan sivil Afgan suriye suriyeli kuzey afrika Güney Afrika afrika Afrikalı Afrikalı göçmenler afrikalı afrikalılar