İspanya'da Rıza Dışı Cinsel İlişkiyi Tecavüz Olarak Tanımlayan Yasa Tasarısı Onaylandı

TAKİP ET

İspanya'da rıza gösterilmeyen her türlü ilişki 'tecavüz' olarak kabul edilecek.

Başbakan Pedro Sanchez, rıza dışı tüm cinsel ilişkileri 'tecavüz' olarak tanımlayan yasanın onaylandığını açıkladı. Uzun süredir beklenen ve kadın hakları grupları tarafından takip edilen yasa ile beraber sokakta tacizde bulunmak ve ıslık çalmak ilk kez suç sayılacak. 

2016'da Pamplona'daki San Fermin Boğa Güreşi festivalinde 18 yaşındaki bir kadının, beş erkeğin toplu tecavüzüne uğraması sonrası açılan davada tecavüze uğrayan kızın sessiz kalması üzerine ''Kadının rızası var'' denildiği ortaya çıkmış, "Sadece evet evettir" olarak adlandırılan tasarı hazırlanmıştı.

Kadın Sünneti de Cezalandırılacak

Tasarıya göre kadınları evliliğe zorlamak ve sünnet etmek de ceza gerektiren suç olarak nitelendirilecek. Ayrıca kadın tacirliğine karşı yasalar da sertleşecek. 

Yasa hakkında açıklama yapan Hükümet sözcüsü Maria Jesus Montero, "Yasa, sessizlik ve pasifliğin rıza anlamına gelmediğini veya muhalefet göstermemenin diğer kişinin iradesine karşı hareket etmek için bir mazeret olamayacağını açıkça ortaya koyacak" dedi.

Eşitlik Bakanı Irene Montero, "Bu yasa rızayı merkeze alıyor ve bu da bedeniniz ve cinselliğiniz hakkında yalnızca sizin karar vermeniz anlamına geliyor. Sizi direndiğinizi, şiddet olduğunu veya korkutulduğunuzu göstermek zorunda kalmaktan kurtarıyor" şeklinde konuştu.

Tasarının yasalaşması için eylül ayında parlamentoda oylamaya sunulması bekleniyor.

ispanya rıza gösterilmeyen her ilişki tecavüz yasa onaylandı