İspanya'dan Tedavi ve Teşhis Olmadan ''Cinsiyet Belirleme Hakkı''

TAKİP ET

İspanya, bireylere herhangi bir teşhis koyulmadan veya tedavi olmadan 'özgürce cinsiyet belirleme hakkı' veren yasa tasarısını onayladı.

İspanya'da bireylere hiçbir tedavi veya teşhis şartı koymadan özgürce cinsiyet belirleme hakkı veren “Öz-kimlik” yasa tasarısı onaylandı.  Söz konusu tasarının Parlamento’da onaylanması durumunda trans bireyler herhangi bir tıbbi teşhis veya hormon tedavisi olmadan isimlerini değiştirebilecek ve resmi evraklarda cinsiyet geçiş sürecine başlayabilecek.

Tasarının cinsiyet değişikliğini hastalık olarak görenler üzerinde olumlu etkileri olacağını söyleyen İspanya Temsilciler Meclisi Üyesi Irene Montero, ''Trans bireylerin korku, suçluluk duygusu ve ayrımcılık olmadan mutlu yaşayabilmelerini sağlayacak'' dedi.

14 ve 15 yaşındaki çocukların da ebeveynlerinin izniyle cinsiyet geçişi yapabilmelerini yasal hale getiren yasa tasarısı için kabineden ikinci defa görüşülmeden önce kamu duruşması yapılacak. Taslak daha sonra parlamentonun alt kanadında oylanacak.

 

Feministlerden Tepki

Tasarının kadınlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söyleyen bazı feminist aktivistler bireylerin kanıt göstermeden cinsiyet geçişi yapabilecek olmalarına “Kadın haklarına tehdit oluşturabilir” diyerek tepki gösterdi.

Feminist aktivistler bu tasarının kadınları kamusal alandan sileceğini ve doğuştan erkek olanların nüfus cüzdanlarına kadın olarak kaydedilmelerinin ulusal istatistikleri çarptıracağını, istihdamdan spor etkinliklerine kadar kadınlar arasında daha fazla rekabet yaratacağını belirtti.

ispanya öz kimlik teşhis tedavi yasa tasarısı onaylandı cinsiyet belirleme hakkı