İsrail, Araplarla Savunma İttifakı Kuruyor

TAKİP ET

İsrail'in dörtlü savunma ittifakı kurmak için Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile müzakereler yürüttüğü bildirildi.

İsrail'deki I24News kanalında yer alan habere göre İsrail, dörtlü savunma ittifakı kurmak için Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn ile müzakereler yürütüyor. Amaç, "bölgede artan İran tehdidine" karşı bir ittifak.

Kanala konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, habere ilişkin yorum yapmaktan kaçınırken Tel Aviv yönetiminin Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için çalıştığını ifade etti.

İsrail, BAE ve Bahreyn ile ilişkilerini normalleştirmişti. Ancak hâlihazırda bir diplomatik ilişkiye sahip olmadığı Suudi Arabistan ile iddia edilen bu ittifak bağlamında müzakereyi nasıl yürüttüğüne ilişkin ayrıntı verilmedi.

ABD'nin eski  başkanı Donald Trump'ın 2018'de çekildiği nükleer anlaşmaya yeni başkan Joe Biden'ın yeniden dâhil olma işareti vermesinin böyle bir ittifak haberinin ayyuka çıkması, dikkate değer bir gelişme.

İsrail, BAE ve Bahreyn ile 15 Eylül 2020'de Beyaz Saray'da düzenlenen törenle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

İsrail Suudi Arabistan BAE Bahreyn İttifak Savunma İttifakı İran ABD