İsrail'de Netanyahu İstibdadına Karşı Dev Protesto

TAKİP ET

Yüzlerce protestocu, Binyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerini kısıtlayacak yasa tasarısına karşı durmak için Tel Aviv'de toplandı.

Yüzlerce protestocu, Binyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerini kısıtlayacak yasa tasarısına karşı durmak için Tel Aviv'de toplandı.

Her yaştan binlerce insan diktatörlüğü protesto etmek için Tel Aviv'deki Azrieli Meydanı'nda toplandı. Protestocular, "Diktatörlüğe hayır" ve "Demokrasi" gibi sloganlar attı. Saatlerce süren etkinlik için meydanda çeşitli sahneler kuruldu.

Bir grup eski yargıç, aydın ve sanatçı, Netanyahu hükümetinin politikalarını eleştirmek için sahne aldı. Bazı göstericiler hükümeti eleştiren pankartlar ve İsrail bayrakları taşırken, diğerleri meşalelerle yürüdü.

Çeşitli gruplardan profesyonellerin değişim için ortak bir savunma yayınlamasının ardından binlerce insan değişim çağrısı yapmak için İsrail genelinde meydanlara çıktı.

Ana Muhalefet Partisi Gelecek Var'ın lideri Yair Lapid, bu hafta gösterilere katılacağını açıkladı. Ülkelerine ve demokrasilerine sahip çıkacaklarını, kazanana kadar pes etmeyeceklerini söyledi.

Netanyahu'nun "Yeni Yargı Teklifi" Neleri İçeriyor?

 

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran bir yasa planladıklarını açıkladı. Bu yasa, hakimlerin seçiminde yargının etkisini azaltmayı amaçlıyor.

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, İsrail yargı mekanizması ile hükümet arasında gerilime yol açtı.

Ülkenin en yüksek yargı merci olan İsrail Yüksek Mahkemesi, Anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, yargı düzenlemesinde Yüksek Mahkemenin Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisini elinden alacağını açıkladı.

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin 18 Ocak'ta kabinede yer alamayacağına hükmetmesiyle, iktidar-yargı krizi derinleşti. Bu karar, Şas Lideri Arya Deri'nin "vergi suçlarından hüküm giydiği" nedeniyle kabinede yer alamayacağını belirtti.

 

israil Tel Aviv binyamin netanyahu protesto