İsrail'de Sivil Halk Silahlanıyor

TAKİP ET

7 Ekim'de, Hamas'ın İsrail'de 1.400'den fazla kişiyi öldürdüğü saldırının ardından 120 binden fazla İsrail vatandaşı silah ruhsatı başvurusunda bulundu.

7 Ekim’de, Hamas’ın İsrail’de 1.400’den fazla kişiyi öldürdüğü saldırının ardından 120 binden fazla İsrail vatandaşı silah ruhsatı başvurusunda bulundu.

BBC'nin haberine göre ülke genelinde yasal bir şekilde silah edinmek için neredeyse bir yarış var. Poligonlarda eşi benzeri görülmemiş sayıda İsrailli atış yeteneklerini geliştirmek için sıraya giriyor. Silah mağazalarındaysa, dükkanların dışına taşan kuyruklar var.

İsrail hükümetinin kuralları gevşetmesiyle birlikte, suç kaydı ve sağlık sorunu olmayan kişiler bir hafta içinde silah ruhsatı alabiliyor.

Bireylerin bulundurabileceği mermi sayısı da 50’den 100’e yükseltildi.

Kudüs’te yaşayan 41 yaşındaki Avukat Omri Shnaider “Tüm kısıtlamaları kaldırdılar, artık silah almak daha kolay” diyor.

Shnaider binlerce sivilin silahlanmasının olası sonuçlarından endişe ediyor:

“Avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Bu kolay bir karar değil. Ama İsrail halkının güvenli hissetmesi için böyle bir adım atıldı.”

Uzun zamandır bireysel silahlanmayı savunan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise ülkeyi dolarak binlerce silah dağıttı.

Silahları özellikle Gazze sınırı yakınlarında veya Arap-Yahudi nüfusun karışık yaşadığı kentlerde dağıtan Ben-Gvir, Yahudi topluluklarına sivil güvenlik birimleri oluşturma tavsiyesi verdi.

Yahudilerin büyük bir kısmı kendilerini güvende hissedecek yollar ararken, İsrail nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasını oluşturan Araplar ise hiç olmadığı kadar korku içinde yaşadıklarını söylüyor.

Pek çoğu kendilerini Filistinli olarak tanımlayan İsrail’in Arap vatandaşları genellikle zorunlu askerlikten muaf.

Askeri eğitim almadıkları için silah ruhsatı almaları daha zor.

Lod kentinde yaşayan Hamdouni “İsrailliler kendilerini savunma hakkını kullanırken bize ölümün düşmesinden, oğullarımla birlikte ölmekten endişe ediyorum” diyor ve ekliyor:

“Yanlış bir şey yapacağımdan değil. Arap olduğum için. Mahallemdeki Yahudilere silah alma hakkı veriliyorsa bana da verilmeli. Ya da iki tarafa da verilmemeli.”

İsrail'in Gazze'deki Kara İşgalinde Son Durum

israil filistin israil siviller israil bireysel silahlanma