İsrail'de Uygur Soykırımı Anlatıldı

TAKİP ET

Uygur Hareketi lideri Ruşen Abbas ve Uygur Araştırmaları Merkezi Müdürü Abdülhakim İdris'in de katıldığı etkinlikte, İsraillilere Uygur Soykırımı anlatıldı.

Uygur Hareketi lideri Ruşen Abbas, İsrail'i ziyaret ederek birçok temas ve etkinlikte bulundu.  Ruşen Abbas ile görüşen İsrail Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı, "ÇKP rejiminin siz Uygurlara karşı yaptığı soykırım, Yahudi soykırımı ile aynıdır ve aralarında hiçbir fark yoktur" ifadelerini kullandı.

Ruşen Abbas, İsrail Stratejik Araştırmalar Merkezi'ndeki toplantıda; Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurlara karşı işlediği soykırımı ve insanlık suçlarını detaylı bir şekilde anlatarak, "İsrail’e gerçekleştirdiğimiz ziyaretimiz esnasında  birçok  görüşme yaptık. İsrail devlet  yetkilileri, bilim insanları, uzmanlar ve medya mensupları ile verimli fikir alışverişlerinde bulunduk. Ayrıca, İsrail’in birçok etkili medya kuruluşlarının görüşme taleplerini yerine getirdik ve röportajlar yaptık. Birkaç üniversiteye davet üzerine giderek konferans verdik” dedi.

Konferansa katılan yaşlı bir Yahudi dinleyici, "Siz Uygurlar umudunuzu asla kaybetmeyin. Biz Yahudiler umudumuzu hiç kaybetmedik, sonunda devletimizi kurduk. Siz de umutsuzluğa kapılmayın, mücadelenize devam edin" dedi. Bu konuşma konferansa katılanlar konuşmacılar ve dinleyicilerin duygulanmasına sebep oldu. 
Temaslar kapsamında Tel Aviv ve Kudüs'te bir dizi etkinliğe katıldıklarını anlatan Abbas, şöyle konuştu:
İsrail’deki temas ve çalışmalarımızda Çin’in Uygurlara karşı işlediği insanlığa karşı suçlara ilişkin  hazırladığımız raporları, üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri, insan hakları aktivistleri, hükümet yetkilileri ve  bu faaliyetlerimize katılanlara takdim ettik. Bu rapor ve diğer bizim sunumlarımız İsrailliler arasında güçlü bir etki yarattığına tanık olduk.

Tel Aviv Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Irit Buck, "Tarihçiler, insan hakları ve sosyal bilimler uzmanları ve biz profesörler “Bir Daha Asla!” söylemini  bir slogan olarak görmüyoruz, aksine bu söz bize göre insani bir görev ve bir emirdir. Uygur soykırımına tepki vermek ve gereğini yapmak bizim kişisel ve insani bir borcumuzdur. Çin’in Uygur halkına yönelik  akıl almaz  baskı, zulüm ve soykırım suçlarına ait  güncel hikayeleri sizlerden  dinlemek  bizi çok etkiledi. Bizim için Çin’in bu insanlık suçlarını gücümüzün yettiğince  uluslararası topluma duyurmak ve iletmek  ve elimizden geldiğince yayınlamak bizim şahsi görevimizdir” ifadelerini kullandı. 


İsrail'deki bu ziyaret ve etkinliklere katılan Uygur Araştırmaları Merkezi Müdürü Abdülhakim İdris, ziyareti ve faaliyetleri hakkında şunları söyledi: "Bugüne kadar İsrail'de Uygurlarla ilgili bir etkinlik düzenlenmedi. İsrail halkının medyada okudukları ve gördükleri, Çin'in Uygurlara yönelik soykırıma maruz kaldığı bilgisi ile sınırlıdır. Ancak Uygurların mevcut durumunun ayrıntılarına ilişkin bilgilerinin çok sınırlı olduğunu gördük” dedi. 

israil uygur soykırımı çin komünist partisi ruşen abbas