İsrail-Filistin Çatışmaları: BM Güvenlik Konseyi Açıklamasına ABD Vetosu

TAKİP ET

İsrail ile Filistin arasında günlerdir devam eden çatışmalara ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ortak bir açıklama yapması, ABD tarafından bir kez daha engellendi.

BMGK mayıs dönem başkanı Çin ve geçici üyelerden Norveç ile Tunus, Konseyin dünkü 3. toplantısının ardından mezkur çatışmalara ilişkin ortak adım atılması için yeni bir girişimde bulundu.

Konsey, İsrail ve Filistin arasında gün geçtikçe artan  çatışmalar ve İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sebebiyle meydana gelen sivil kayıplar ile Filistinli ailelerin evlerinden tahliye edilmelerinden endişe duyulduğunu belirterek söz konusu gerginliğin azaltılması yönünde çağrı yapan ortak bir açıklama yapmak istedi.

Ancak diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre ABD, Konseyin bu yönde bir adım atmasına yeniden engel oldu. Zira BMGK'nin daimî beş üyesinin, Konseyin aldığı herhangi bir kararı veto etme yetkisi var. Nitekim ABD de Birleşik Krallık, Fransa, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti ile beraber bu daimî beş üye arasında bulunuyor.

ABD'li yetkiler ise BMGK'nin yapacağı ortak açıklamanın, mevcut krizi çözmeye yardımcı olmayacağını savunuyor ve krizin çözümü için "yoğun diplomatik çabaları" sürdürdüklerini belirtiyor.

BM Birleşmiş Milletler BMGK Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İsrail Filistin Hamas Hamas roket İsrail hava saldırıları ABD Joe Biden Birleşik Krallık İngiltere Rusya Fransa Çin Çin Halk Cumhuriyeti