İsrail Genelkurmayı İran'la Olası Çatışma Konusunda Teyakkuzda Olduklarını Açıkladı

TAKİP ET

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Biden yönetimine 2015 İran nükleer anlaşmasına tekrar dönmemesi uyarısında bulunurken askerlerine olası İran saldırısı için hazırlanma emri verdiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Kochavi nükleer anlaşmanın maddelerinde sıkılaştırma yapılsa bile geri dönüşün hem operasyonel olarak hem de stratejik olarak bir hata olacağını belirtti. İran'ın nükleer programını sürdürmesine izin vermenin kabul edilemez bir tehdit oluşturduğunu belirten Kochavi, bunun bölgede bir nükleer silahlanma yarışını tetikleyebileceğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın göreve başlamasının hemen ardından hem İran hem de İsrail nükleer anlaşma konusunda Beyaz Saray üzerinde baskı kurma çalışmalarına başladı. İranlı liderler Biden'ın harekete geçmesi için sonsuza kadar bekleyemeyeceklerini açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) da denen 2015 tarihli İran nükleer anlaşmasının kurtarılması için belgenin taraflarına çağrıda bulunmuştu.

israil israil genelkurmay başkanı Aviv Kochavi iran israil israil iran çatışma abd amerika biden nükleer anlaşma nükleer silahlanma 2015 nükleer anlaşması iran nükleer anlaşması